De Parrebeam in St. Anne: vijf jaar zorg en extra aandacht voor de kwetsbare oudere

SINT ANNAPAROCHIE - Vijf jaar geleden verwelkomde Noorderbreedte State De Parrebeam in St. Anneparochie haar allereerste bewoner. Met de komst van de eerste gast ging de droom van initiatiefnemers Simon Theo en Gea Oevering in vervulling.

,,Wij wilden een kleinschalige woonvoorziening creëren voor ouderen die lichte zorg nodig hebben, oftewel een lichte zorgindicatie hebben.’’ Het echtpaar werd daarmee pionier in de nieuwe visie op ouderenzorg.

De datum 15 november 2013 staat bij Simon Theo in Gea in het geheugen gegrift. Op die vrijdag gaven ze de sleutel van het appartement aan de allereerste bewoner van De Parrebeam. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling.

,,Al jaren hadden we plannen voor een eigen woonvoorziening voor ouderen, die tussen wal en schip vielen”, vertelt Gea. ,,Nu iedereen langer thuis moet blijven wonen, is er een groep die langzaamaan vereenzaamt, medicatie niet meer goed inneemt en het dagritme kwijtraakt. Maar deze groep krijgt geen indicatie voor een plek in een verpleeghuis. Juist voor deze mensen zijn wij begonnen met het verwezenlijken van onze droom: een plek waar iedereen met elkaar plezierig en veilig oud mag worden.”

Tussen wal en schip

Het echtpaar start met een intensief traject om hun droom uit te laten komen. Samen met zorgorganisatie Noorderbreedte ontstaat het plan voor een Noorderbreedte State, die zelfstandig acteert, maar waarbij de zorg officieel valt onder de overkoepelende paraplu van Noorderbreedte. Na de officiële start in november 2013 is De Parrebeam aan de Middelweg-Oost een begrip geworden in de regio en ver daar buiten. De Parrebeam heeft 11 appartementen voor permanent wonen en 3 appartementen voor tijdelijk verblijf.

,,De meeste mensen komen hier via mond tot mond reclame”, zegt Simon Theo trots. ,,De gezellige, huiselijke sfeer en de vertrouwde en veilige zorg zijn onze grote pluspunten. Onze bewoners wonen volledig zelfstandig in een eigen appartement, maar kunnen ieder moment van de dag gebruik maken van onze zorg. Dat maakt De Parrebeam zo uniek.”

Het personeel is iedere dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aanwezig. In de nachtelijke uren kunnen de bewoners gebruik maken van de noodknop, waarmee er binnen vijf minuten hulp aanwezig is. Naast ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten, zorgen de vaste medewerkers voor een gevarieerd dagschema voor wie dat wil.

‘Mens erger je niet’

,,Een spelletje ‘Mens erger je niet’ of een wandeling maken door het dorp; het zijn vaak kleine dingen die een groot verschil maken", merkt zorgmedewerker Sjoeke Torensma op. ,,Neem bijvoorbeeld het koken. Er zijn bewoners die het heerlijk vinden om samen de aardappelen te schillen of de groente klaar te maken. Daarna nemen wij het over en kunnen ze aanschuiven voor het diner aan de grote tafel. En wie wil eet in het eigen appartement. Alles kan en alles mag. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk; dat ik mensen die helpende hand kan bieden en net dat beetje extra aandacht kan geven."

Extra aandacht

Extra aandacht; het is de pijler onder het succes van De Parrebeam. De grote stamtafel vormt het warme hart, waar bewoners elkaar gedurende de dag ontmoeten voor een kop koffie of thee, een spelletje of rustig de krant lezen. ,,Sinds de start hangt hier een ongedwongen, vrolijke sfeer”, concludeert Gea. ,,Dat valt ook familieleden op die langskomen voor een bezoek. Af en toe schuiven kinderen of kleinkinderen aan bij de keukentafel om samen met ons te eten. Dat is geen probleem, daarvoor schillen we graag een aardappel extra.”. Ook de veiligheid is een pluspunt waar naasten erg blij mee zijn. ,,Daarbij kun je denken aan veilige medicatie-inname of het voorkomen van valgevaar, maar ook aan extra toezicht wanneer iemand zich niet lekker voelt en directe hulp bij calamiteiten.”

Pioniers op pad

Eén van die leuke activiteiten is het koffie-uurtje dat Simon Theo en Gea in de wintermaanden organiseren. ,,We nodigen iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn”, benadrukt Gea. ,,Niet alleen bewoners van De Parrebeam maar ook mensen uit het dorp en de omgeving. Iedere maand organiseren we het koffie-uurtje met muziek, lezingen of een presentatie. Daarmee willen we eenzaamheid onder ouderen voorkomen." Met Sinterklaas en de kerstdagen voor de deur staan er de komende maanden weer heel wat activiteiten op het programma. ,,We maken van de feestdagen echt een bijzonder moment, waarop we allemaal met elkaar zijn. En ook familie is van harte welkom.”

Aan het jubileum wordt vrijdag 16 november vanaf 15.00 uur aandacht besteed met onder andere een feestelijk koffieuurtje. Zaterdag 17 november is er een inloopmiddag van 14.00 tot 17.00 uur voor belangstellenden.