Froulju fan Fryslân: vrijwilligster Gea uit Franeker

FRANEKER - Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. In het programma Froulju fan Fryslân op Omrop Fryslân, elke donderdag om 17.45 uur, wordt gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese ‘mienskip’ op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is Gea uit Franeker.

In de aflevering van 8 novimber kan er worden begonnen met het boetseren. Het beeld van Gea is als eerste aan de beurt. Gea is als vrijwilligster altijd in de weer voor de ‘mienskip’ in Franeker. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen worden geholpen met klussen in huis en organiseert de Samenloop voor Hoop. Een wandelestafette om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.

Wie is Gea?

Gea noemt zichzelf een ‘professionele vrijwilliger’ en is moeder en pleegmoeder. Door haar naastenliefde is ze dag en nacht bezig met vrijwilligerswerk, zonder voorwaarden en heel belangrijk voor de ‘mienskip’ van Franeker en de kerk. Gea stimuleert andere mensen om zichzelf in te zetten voor de gemeenschap. Ze is de drijvende kracht achter ‘Samenloop voor Hoop’ en organiseerde in een school in Franeker een grote ontmoeting tussen autochtonen en allochtonen.

Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld.

Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Met een crowdfundingsactie is eerder dit jaar het benodigde geld voor het project ingezameld.