Vuurwerkbrillen bij Pearle Opticiens

HARLINGEN - - Pearle Opticiens deelt vanaf vandaag 50.000 vuurwerkbrillen onder de naam ‘knalplanga’s’ uit. De bril is bij alle Pearle-vestigingen, onder andere in Harlingen, gratis af te halen.

Pearle introduceert de knalplanga in navolging van Donnie, die deze week in samenwerking met de rijksoverheid de gelijknamige track Knalplanga lanceerde. De knalplanga is de opvolger van de snelle planga, waarmee rapper en social media fenomeen ‘Maradonnie’ afgelopen zomer een hype creëerde.

‘Dankzij een ander’

Uit het onderzoek van Pearle blijkt dat een op de vijf jongeren een vuurwerkbril heeft, maar deze niet opzet, omdat anderen dat ook niet doen. Ruim de helft van de ondervraagde Friezen (57%) geeft aan zelf vuurwerk af te steken en sommigen overschrijden hierbij weleens de grens. Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap tonen aan dat bijna de helft (46%) van het oogletsel wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander.

Illegaal

Uit het onderzoek van Pearle blijkt verder dat 14 procent van de jongeren uit Friesland wel eens illegaal vuurwerk afsteekt. Ruim een kwart van de Friese tieners steekt vuurwerk af op tijden dat het niet mag (26%). En meer dan een op de tien Friese jongeren heeft zelf wel eens oogletsel door vuurwerk opgelopen of kent iemand die dit is overkomen (11%)

Ludieke campagne

Van alle ondervraagden in Nederland geeft een derde aan geneigd te zijn een vuurwerkbril op te zetten als iemand die ze online volgen dat ook doet. “We hebben een social campagne met Donnie opgetuigd om het onderwerp op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Zo proberen we tijdens oud en nieuw zoveel mogelijk ogen te beschermen”, aldus Daphne Rehm, Marketing Manager Pearle Opticiens Nederland.

Hoewel de meerderheid van de jongeren nog geen vuurwerkbril draagt tijdens oud en nieuw, zien ze er wel het belang van in. Driekwart vindt zelfs dat het dragen van een vuurwerkbril voor iedereen verplicht moet worden.