Filmmakers Evert Haagsma uit Heerenveen en Ramon Hoogerhuis uit Franeker maken documentaire over Reinier Paping. 'Het was heel bijzonder en eervol om tijdens de laatste momenten van zijn leven aanwezig te mogen zijn'

De filmmakers Evert Haagsma uit Heerenveen en Ramon Hoogerhuis uit Franeker hebben een documentaire gemaakt over de 90-jarige Reinier Paping. De schaatslegende overleed op maandag 20 december.

In hun documentaire waar de afgelopen maanden aan is gewerkt, wordt de mens Reinier Paping belicht. Iedereen kent hem als winnaar van de Elfstedentocht van 1963, die te boek staat als de zwaarste ooit. 

Paping wordt in de documentaire gevolgd tot aan het moment van het inschrijven van de Elfstedentocht. Zo brengt hij onder andere een bezoek aan het pensionaat Saint Louis in Amersfoort en de ijsbaan van Kollum, waar hij voor het eerst een langebaanwedstrijd reed. Ook vertelt hij uitgebreid over de liefde van zijn leven, zijn gezin en zijn drang om vrij te willen zijn. 

Haagsma: ,,Het was heel bijzonder en eervol om tijdens de laatste momenten van zijn leven aanwezig te zijn. Het is een dubbel gevoel om nu aan een documentaire te werken waarvan de hoofdpersoon er helaas niet meer is. Maar al met al wordt het een mooie herinnering voor zijn familie en de rest van Nederland.”

De documentaire is begin 2022 te zien. Waar en wanneer wordt nog bekend gemaakt. Op www.reinierpaping.nl staat een trailer.