Hoe voorkom je brandgevaar?

Aangeboden door: unive.nl

Sinds we in 2020 meer thuis zijn gaan werken is ook het aantal schadeclaims na een woningbrand gestegen.

Hoe hou je brand het beste buiten de deur? We geven praktische tips voor meer veiligheid in en om huis.

Laat je cv-installatie checken

Door je cv-ketel regelmatig te onderhouden maak je je huis een stuk brandveiliger. Je cv-installatie is het meest gevaarlijke apparaat in huis: door achterstallig onderhoud kan het niet alleen een brand veroorzaken, maar ook een explosie door gaslekkage, waterschade, kortsluiting en zelfs een fatale CO-vergiftiging. Daarom is cv-onderhoud ontzettend belangrijk. Laat je installatie op tijd controleren en inspecteren door een betrouwbare cv-specialist in de buurt. De meeste ketels hebben (twee)jaarlijks onderhoud nodig.

Betrouwbare cv-specialist kiezen

Vanaf 1 oktober 2020 is de titel cv-ketel-monteur/-installateur een beschermd beroep. Cv-specialisten moeten dus over een bewijs van vakmanschap beschikken. Een gecertificeerde monteur herken je aan een uniform logo en een ‘Vakpaspoort’.

Stook schoon

Een schoorsteenbrand herken je aan een loeiend of bulderend geluid uit de schoorsteen. De brand wordt veroorzaakt door aanslag op de schoorsteenwand. Deze aanslag bestaat uit onverbrande deeltjes die na het stoken zijn achtergebleven, zoals roet- of creosootdeeltjes.

Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je een schoorsteenbrand kunt voorkomen:

  • Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Kies een schoorsteenvegersbedrijf dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
  • Steek het vuur aan met aanmaakhoutjes. Gebruik nooit spiritus of benzine.
  • Stook volgens de omgekeerde methode, ofwel de Zwitserse methode. Hierdoor ontstaat er minder aanslag in de schoorsteen.
  • Zorg dat er altijd een emmer met zand of een zakje met zout (1 kg) naast je open haard, schoorsteen of kachel staat. Hiermee kun je een eventuele kleine brand veilig blussen.
  • Blus een schoorsteenbrand nooit met water. Hierdoor komt er een grote hoeveelheid aan stoom vrij en kan er een explosie ontstaan.

Let op je oplader

Apparaten opladen: waarschijnlijk doe je het zonder erbij na te denken. Toch zorgt dit steeds vaker voor woningbranden. Tijdens het opladen van een elektrisch apparaat kan de lader namelijk erg heet worden en in de brand vliegen.

Met deze tips kun je je apparatuur brandveilig opladen:

  • Is je laptop, tablet, mobiel of elektrische tandenborstel opgeladen? Haal het apparaat dan meteen van de lader. Haal ook de lader zelf uit het stopcontact.
  • Zorg dat een apparaat tijdens het opladen altijd in je buurt en in je zicht ligt. Zo kun je snel ingrijpen bij brand.
  • Gebruik geen merkloze laders, maar alleen de originele oplader van de fabrikant.

Plaats het apparaat tijdens het opladen nooit op je bed of op een andere stoffen ondergrond. Als er brand ontstaat, dan kunnen de vlammen zich zo nog sneller verspreiden.