Vochtprobleem kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid

Aangeboden door: strooming.nl

Nu het buiten kouder wordt, brengen we een groot deel van de tijd in huis door. Daarbij laten we de ramen vaker gesloten om niet onnodig veel energie te verbruiken met het verwarmen van ruimtes in huis.

Onverstandig, zo stellen specialisten. Het ventileren van een woning is cruciaal om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Soms is er geen sprake van een lekkage, maar valt de luchtvochtigheid te verklaren door een slechte ventilatie. Het openen van ramen lost zo’n probleem op. Er zijn verschillende organisaties die hulp kunnen bieden bij vocht in huis meten.

Gebruik van hygrometer kan een eerste stap zijn

Het is niet altijd direct noodzakelijk om een gespecialiseerde organisatie in te schakelen voor het meten van de luchtvochtigheid in huis. Een eerste stap kan het gebruik van een hygrometer zijn. Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid zelf. Nadeel hiervan is dat je de luchtvochtigheid slechts lokaal op kunt meten en niet direct voor de hele woning. Daarbij is op basis van zo’n meter niet vast te stellen wat de oorzaak is van een te hoge luchtvochtigheid. Professionele organisaties kunnen met hun hulpmiddelen vaak wel een bron aanwijzen. Op basis van het advies wat zij geven kun je vervolgens voor een oplossing zorgen.

Gevolgen van problemen met vocht in huis

Twee belangrijke gevolgen van een vochtprobleem zijn het verergeren van reumatische of astmatische klachten en het ontstaan van schimmels op wanden. Onder meer witte schimmel is er een voorbeeld van, wat officieel salpeterzuur heet. Het alternatief is een gele tot bruine schimmel. Sporen van schimmels op wanden of bijvoorbeeld het plafond zullen zich verspreiden door de ruimte. Dit betekent dat de kans groot is dat je deze inademt. Iets wat in het ergste geval kan leiden tot schade aan weefsels. Ook laat het je erg hoesten, kun je te maken krijgen met benauwdheidsklachten, enzovoorts. Voldoende reden om vochtproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken.

Belang van goede ventilatie in huis vaak onderschat

Regelmatig onderschat men het belang van een goede ventilatie in huis. Dat blijkt onder meer uit het feit, dat ramen in de herfst en winter nauwelijks nog geopend worden. Zeker de ochtend is er een goed moment voor. De temperatuur is op dat moment al laag in huis, waardoor er niet onnodig veel energie verspild wordt. Zet ramen het liefst tegen elkaar open, zodat er een luchtstroom door de woning ontstaat. Deze stroom van lucht zal het vocht uit de woning meenemen naar buiten. Naast het openen van de ramen kan ook het gebruik van zogenaamde vochtvreters een goed idee zijn. Je koopt deze hulpmiddelen bij een supermarkt of de bouwwinkel.