Dit moet je weten over de taxatie van een huis

pexels.com

Ben je van plan om een huis te kopen of juist een huis te verkopen? Dan zul je waarschijnlijk besluiten om de woning te laten taxeren. Dat is natuurlijk erg spannend, want op die manier kom je erachter hoeveel jouw huis of het huis dat je wil kopen waard is. Maar waarom is een taxatie nou zo handig? En waar wordt er tijdens het taxeren op gelet? Lees er in dit artikel meer over!

Waarom een taxatie laten uitvoeren?

Door de flinke stijging in de huizenprijzen en de oververhitte woningmarkt is het verstandig om goed inzicht te hebben in de waarde van je woning of de woning die je wilt kopen. Heb je bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in je huis door er allerlei verbouwingen aan te verrichten? Dan wil je natuurlijk weten of je investeringen het waard zijn geweest. Een taxateur onderzoekt dan hoeveel het de woning nu waard zou zijn op de woningmarkt. Een taxatie is vaak verplicht op het moment dat je een huis wilt kopen. Wanneer je bij de bank of andere hypotheekverstrekker aanklopt voor een hypotheek is namelijk een taxatierapport nodig. Ook kun je als je het taxatierapport hebt een betere berekening maken van je maximale hypotheek die je eventueel zou kunnen krijgen. Echter is een taxatierapport ook handig als je een huis gaat kopen. Je kunt aan de hand van een taxatie namelijk beslissen of de aankoop het waard is.

Waar zal de taxateur op letten?

Op het moment dat je besluit een taxateur te laten komen kun je jezelf er alvast op voorbereiden. Er zijn namelijk een aantal standaard dingen waar hij of zij op zal letten.

Omgeving

Niet alleen het huis zelf zal een rol spelen in de taxatie; ook de wijk of omgeving waarin het staat speelt mee. Staat de woning bijvoorbeeld in een mooie groene buurt of dichtbij het water, dan zal dit waarschijnlijk een positief effect hebben op de taxatie. Denk ook aan aspecten zoals bereikbaarheid en parkeergelegenheid. Daarnaast wordt er gekeken naar de huizen die in dezelfde buurt in de afgelopen periode zijn verkocht. Aan de hand daarvan kan de taxateur zien hoe gewild de huizen zijn en voor welke prijzen die huizen zijn verkocht.

Informatie over het huis

Algemene informatie met betrekking tot de woning wordt ook meegenomen in het taxatierapport. Denk dan bijvoorbeeld aan zaken zoals het bouwjaar, het type woning en de oppervlakte. Het huis wordt dan ook nauwkeurig opgemeten om dit in kaart te brengen. Daarnaast wordt nog gekeken naar de algehele staat van het huis; zijn er mankementen? Als er bijvoorbeeld asbest in het huis zit, dan wordt dat waarschijnlijk meegenomen omdat de toekomstige koper het zal moeten laten verwijderen. Wanneer je weet dat de taxatie van je huis zal plaatsvinden, kun je je hier dus op voorbereiden door kleine mankementen van tevoren op te lossen, zoals lekkages of vochtproblemen.

Pluspunten

Er wordt ook gekeken naar positieve extra’s van een huis; dit zijn redenen waarom een huis in het bijzonder in de smaak zou vallen. Is het bijvoorbeeld een erg duurzaam huis met goede isolatie en zonnepanelen? Dan wordt het huis vaak meer waard. Ook een uit- en aanbouw kan een positief effect hebben op de waarde of bijvoorbeeld de aanwezigheid van een garage of carport.