Jeugdkaatsers weer los

TZUM De eerste kransen hangen weer aan de muur. De jeugdkaatsers mochten het afgelopen weekend weer los. Dat leverde blije gezichten op en velden vol enthousiaste jonge sporters. In Tzum kaatsten meer dan negentig pupillen de Prinsen- en Prinsessenpartij. Lieuwe van der Kamp uit Nijland werd gekozen tot prins, Noëlle Hiddinga uit Sint Annaparochie werd prinses.

Het was winderig en fris in Tzum, op het open veld had de wind vrij spel. Het kon de kaatsers niet deren: zij streden fanatiek om de eer en de prijzen. Vijfenveertig jongens en tweeënvijftig meisjes hadden zich aangemeld voor de eerste wedstrijd van dit kaatsseizoen. ,,Het is gebeurd met uitslapen”, verzucht een vader, ,,Het was anders wel lekker niet zo vroeg uit bed te hoeven en al vroeg onderweg te zijn naar een wedstrijd. Maar natuurlijk is het leuk dat het kaatsen weer los gaat. De jeugd was er ook wel aan toe. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit niet al veel eerder kon, lekker buiten en om het veld is genoeg ruimte om afstand te houden.”

Publiek was door de geldende regels niet welkom, alleen ouders die tevens vrijwilliger waren, mochten het veld op na achterlating van naam en telefoonnummer.

Bij de meisjes wonnen Anke Bruinsma en Noëlle Hiddinga de finale van Jeldau Koopmans en Marit Steigenga, bij de jongens waren Bauke Jetze Kalsbeek en Lieuwe van der Kamp te sterk voor Jurre Dijkstra en Mark Reitsma. De partij in Tzum is de enige partij bij de pupillen waar de beste kaatser en kaatsster worden verkozen tot prins en prinses, zij kregen naast hun prijzen een ereronde in een golfkarretje over het veld.

De hoofdklassekaatsers moeten nog even wachten: zij mogen vanaf 2 juli weer het veld op.