De ‘omgekeerde banenjacht’ van Klazina

FRANEKER Klazina Galema uit Franeker is afgelopen week 30 jaar geworden. Volgens haar is dit een mooi moment voor een volgende stap in haar leven. Momenteel werkt ze als verpakkingsmedewerkster bij leerwerkbedrijf Empatec in Franeker, maar ze wil maar wat graag buiten Empatec aan het werk, bij een regulier bedrijf.

Klazina kijkt om zich heen voor een baan ‘buiten de deur.’ Maar dit doet ze niet allen. De Friese leerwerkbedrijven NEF, Caparis en Empatec hebben de handen ineen geslagen en de campagne ‘Solliciteer naar talent’ opgezet. Het doel van de campagne is om doorstroom van SW-medewerkers (mensen met een indicatie voor een sociale werkvoorziening) naar reguliere bedrijven te stimuleren. Het idee achter de campagne is om bedrijven te laten solliciteren naar medewerkers van de leerwerkbedrijven, in plaats van andersom.

Dat Klazina de producten die ze zelf verpakt heeft, terugziet in de winkel, vindt ze geweldig. Iedere dag gaan er vele verpakkingen door haar handen. Voorheen maakte Klazina stalen voor gordijnenwinkels, nu zet ze haar handige handen vooral in om met grote precisie stickers op verpakkingen te plakken. En dat wil ze graag blijven doen. Klazina: ,,Ik vind het ontzettend leuk om mee te werken aan de campagne. Ik wil heel graag ergens anders werken, omdat ik mijzelf op die manier verder kan ontwikkelen. Ik hoop in een andere omgeving nog net even wat meer uitdaging te vinden in mijn werk. Wie weet inspireer ik hier collega’s mee om ook elders een werkplek te gaan zoeken. Ik hoop dat er snel een werkgever naar mij gaat solliciteren!”

‘Solliciteer naar talent’ is een doorlopende campagne waar de aankomende maanden steeds weer nieuwe deelnemers geëtaleerd worden op het online platform solliciteernaartalent.frl.