De logistieke puzzel in De Trije is vooralsnog te leggen: ‘We vinden altijd een oplossing’

FRANEKER Geen gesmash van de volleyballers, geen snelle uitbraken van de handballers, of fraai opgezette aanvallen van de zaalvoetballers. Teamsporten in sporthallen liggen al enige tijd stil. Maar wat als deze weer hervat mogen worden en de vaste thuisbasis is omgeturnd tot vaccinatielocatie? De logistieke operatie in De Trije is vooralsnog te overzien: ,,We vinden altijd een oplossing.”

Het is in dit stadium veel scenariodenken en ‘wat-als’-opties bekijken, maar in de volgende stap van het openingsplan van de overheid staat dat ook binnensporten weer mogelijk moet zijn. Op de persconferentie van dinsdagavond kondigde premier Mark Rutte aan dat, als de cijfers gunstig blijven, de sporthaldeuren vanaf 19 mei onder voorwaarden weer open mogen.

Dus ook die van De Trije in Franeker. Daar zijn een maand geleden echter negen priklijnen geopend. De GGD Fryslân heeft een overeenkomst gesloten met zaaleigenaar Optisport B.V. voor de huur van de ‘oude’ zaal. Dit gaat om een ,,langdurige overeenkomst”, zo laat een woordvoerder van de GGD weten. De looptijd zou in ieder geval tot en met augustus zijn.

Bonne Bijlsma is al twintig jaar beheerder van De Trije in Franeker, maar deze situatie is ook nieuw voor hem. ,,De meeste competities zijn niet afgemaakt, maar hoe het in het nieuwe seizoen komt, weet ik nog niet. Dat moeten we afwachten.”

Voordeel: met de zomermaanden in aantocht worden er überhaupt geen wedstrijden gespeeld en vrijwel geen trainingen gegeven, dus wat dat betreft had de timing een stuk minder gekund. Ook is er een uitwijkmogelijkheid. De priklijnen zijn gerealiseerd in het oude deel van het complex, maar in De Trije is nog een extra zaal. Bijlsma: ,,In principe prikken ze hier tot en met augustus. Dat is geen probleem, maar als het september wordt, dan wordt het wel spannend.”

Het hangt van veel zaken af, zo wil hij maar zeggen. ,,Misschien moeten de clubs zich een beetje aanpassen en moeten we wat schuiven, maar als het weer mag, zijn ze welkom. We vinden altijd een oplossing.”

Eén van de vaste gebruikers is handbalvereniging Jupiter ’76. ,,We verwachten niet dat we dit seizoen nog gebruik maken van de hal”, geeft bestuurslid Yvonne van Wier aan. ,,We trainen nu buiten. Als het in augustus en september nog steeds zo is, dan beginnen de problemen misschien. Dan zullen we de ruimte onderling moeten verdelen en kunnen we mogelijk niet alle trainingsuren bieden, maar op dit moment zijn er geen problemen.”

Elbrich Regts van volleybalvereniging DoskoActa: ,,We mogen nu nog niet binnen sporten, dus hebben we buitentrainingen opgestart. De jeugd traint op maandag en woensdag aan de Groen van Prinstererlaan en de opkomst is groot. Dat is mooi. Een paar weken geleden zijn ook de senioren weer begonnen, maar dat is wel beperkter in aantallen.”

,,Dat we niet naar binnen mogen, heeft wel consequenties voor ons als volleybalvereniging”, meent Regts. ,,Het is echt een binnensport. Zodra we weer naar binnen kunnen, zullen we dat doen. In overleg met Optisport zal gekeken moeten worden naar de beschikbaarheid van de zaal.”

Normaal gesproken zou het volleybalseizoen ergens in mei afgelopen zijn, maar de competitie is al lang en breed stilgelegd. Wel sorteert Regts voorzichtig voor op een verlenging van het seizoen voor de eigen leden: ,,Misschien gaan we iets langer door met trainen en onderlinge wedstrijden, sowieso voor de jeugd. En als het mogelijk blijkt, willen we ook kijken of we een leuke afsluitende activiteit kunnen organiseren.”