Franeker opnieuw op zoek naar ‘avontuurtjes’

FRANEKER Wegens succes herhaald: de zoektocht naar ‘11 avontuurtjes’ in Franeker en omgeving. Ideeën kunnen worden ingestuurd, de werkgroepen citymarketing en agendacommissie gaan ze beoordelen en presenteren in juni de lijst met de uitkomst.

De coronapandemie zorgde vorige zomer voor een ongewenste patstelling, waardoor veel gebruikelijke toeristische activiteiten en bezienswaardigheden niet of nauwelijks open konden. Beide eerder genoemde partijen kwamen daarom met een alternatief: 11 avontuurtjes. Lokale initiatieven. Zo werd onder meer ‘de Kriminele Kuier’ opgetuigd en werden SUP-arrangementen aangeboden. Alles coronaproof en interessant genoeg voor toeristen én inwoners uit Franeker en omstreken.

,,Dat was een succes”, stelt Douwe Gerlof Heeringa van citymarketing. ,,Je kon aan zien komen dat veel mensen in eigen land vakantie zouden vieren. Ook in Friesland en Franeker is ontdekt dat er meer te ontdekken viel.”

Dichtbij huis dus. Heeringa haalt de Kriminele Kuier aan, een wandeling onder leiding van een gids langs verschillende punten in Franeker waar een spannend verhaal over te vertellen is. Dat zou een wekelijks agendapunt worden, maar werd al snel uitgebreid. ,,Er was zoveel animo dat er drie keer per week gelopen werd, met name door Franekers en mensen uit de directe omgeving.”

Of de kunstwerken die langs de Waddenkunst waren te bezichtigen. Heeringa herhaalt een reactie die hij te horen kreeg: ,,Op deze plek ben ik nog niet eerder geweest, terwijl het zo dicht bij huis is.”

Redenen genoeg voor een vervolg. ,,Vorig jaar moesten we heel snel, dit jaar hebben we meer tijd en ruimte”, aldus Heeringa. ,,We doen dan ook een oproep richting ondernemers en inwoners van de stad om hun ideeën in te sturen.”

,,En het aantal van 11 avontuurtjes is arbitrair”, voegt hij daar aan toe. ,,Franeker is natuurlijk een Elfstedentocht, maar het kunnen er ook 22 of 33 worden.”

De kans dat een aantal succesnummers van de lijst van vorige zomer terugkeren is ‘zeer groot’ volgens Heeringa. ,,Never change a winning team”, is zijn overtuiging.

De eerste inzendingen stromen al binnen, de ideeën kunnen tot de laatste week van mei ingestuurd worden naar info@franeker.frl, de organiserende clubs hopen in juni de nieuwe lijst te presenteren.