Akte2 onthult nieuw Cultuurmenu voor Harlingen

HARLINGEN Akte2 heeft woensdag het Cultuurmenu 2021-2022 voor de gemeente Harlingen onthuld. 'Kunst om de hoek' is de elfde uitgave van de jaarlijkse brochure met kunst- en cultuuraanbod voor alle basisscholen in de gemeente. Annemarie van der Reijden (hoofd Akte2) overhandigde in Harlingen het eerste exemplaar aan wethouder Erik de Groot.

Akte2 is het cultuurbureau van Cultuur Kwartier Sneek en Seewyn Kunsteducatie. Het team stelt ieder jaar het Cultuurmenu voor de gemeente Harlingen samen, met steun van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Bij de totstandkoming is het cultuurnetwerk van Harlingen nauw betrokken. De kring bestaat uit zes scholen en achttien kunst- en cultuuraanbieders uit Harlingen en omgeving. Akte2 is beheerder van het cultuurnetwerk.

Lokale kunstenaars, basisscholen, culturele instellingen en Seewyn Kunsteducatie hebben voor het komende schooljaar een groot aantal programma’s ontwikkeld voor alle groepen in het basisonderwijs en hun leerkrachten. Het gaat om bijna vijftig pagina's met een gevarieerd aanbod aan onder meer muziek, dans, theater, taal, beeldende kunst en erfgoed.

Presentatie

Door de coronamaatregelen was de presentatie van 'Kunst om de Hoek' via een livestream te volgen. Struinend door straten en steegjes ontdekten medewerkers Piety Bouma en Aagje Bouwhuis van Akte2 met de kijker wat Harlingen voor kinderen te bieden heeft. Onderweg werden gesprekken gevoerd met aanbieders in het Cultuurmenu, waaronder keramiste Jet Twijnstra, Leonieke Scholten van Danswerk en Berni Dijkerman van Seewyn Kunsteducatie. Tot slot kreeg wethouder De Groot bij het expeditieschip Willem Barentsz het eerste exemplaar overhandigd.

Annemarie van der Reijden: ,,Het is niet te geloven wat de aanbieders in deze coronatijd allemaal aan nieuwe dingen hebben bedacht. Kunst en cultuur zijn zo belangrijk voor de creatieve ontwikkeling van kinderen en kan juist in deze periode helpen om sterk, weerbaar en veerkrachtig te blijven."

Wethouder Erik de Groot: ,,Opgroeien is voor de gemeente Harlingen een prominent thema. Dat begint bij de integrale kindcentra, de IKC'S. Daar willen we graag via kunst en cultuur een verbinding mee maken. Kunst en cultuur zijn voor de ontwikkeling van kinderen heel belangrijk, maar niet iedereen komt er vanzelf mee in aanraking, dus het is goed om het via het Cultuurmenu aan te bieden."