Lanenkaatsen Harlingen verplaatst naar september

HARLINGEN Waar vorig jaar werd besloten het Lanenkaatsten in Harlingen in verband met de coronacrisis definitief te schrappen, wil het comité daar nu nog niets van weten. Juni komt echter te vroeg, meent de organisatie. Daarom is het evenement verplaatst naar 10, 11 en 12 september.

‘Lanenkaatsen zonder publiek is voor het comité geen optie. De kracht van het Lanenkaatsen is juist de wisselwerking tussen kaatsers en publiek en maakt dit evenement zo bijzonder’, zo laat de organisatie weten.

De kaatsdriedaagse moet op een veilige en verantwoorde manier georganiseerd kunnen worden, zonder al te veel concessies te hoeven doen, heeft het organiserende comité als uitgangspunten gesteld. Kaatsers van alle leeftijden moeten mee kunnen doen en publiek moet welkom zijn, binnen de dan geldende maatregelen. De gemeente Harlingen denkt en werkt mee om het evenement door te kunnen laten gaan.

‘De afgelopen maanden zijn diverse scenario’s uitgebreid besproken’, schrijft de organisatie. ‘Na wikken en wegen hebben we gekozen voor een weekend in september. Er is niet gekozen voor de maanden juli en augustus in verband met het EK voetbal, de zomervakantie en de overvolle activiteitenagenda van Harlingen. Iedereen verplaatst de evenementen naar later in het jaar, daardoor moeten we rekening houden met elkaar. Ook de optie om het Lanenkaatsten gelijktijdig met de Visserijdagen te organiseren is besproken. Het comité heeft hier niet voor gekozen, omdat wij de kaatsers en vrijwilligers niet voor het blok willen zetten om keuzes te maken tijdens deze week. Vanwege de invallende duisternis in de maand september is het kaatsen ’s avonds niet mogelijk. Het alternatief om voor een lang weekend te gaan werd door het hele comité omarmd. We beseffen dat er ook in deze vorm kaatsers en bezoekers misschien niet mee kunnen doen in verband met andere verplichtingen. Aan de andere kant biedt het ook weer mogelijkheden voor kaatsers die door de week niet mee zouden kunnen doen. Kortom een gewogen beslissing’, legt het uit.

‘Zoals iedereen zich kan voorstellen heeft het verplaatsen van het Lanenkaatsten enorme consequenties. Het comité verwacht wel zoveel mogelijk tradities in ere te kunnen houden ook al kaatsen we dit jaar in een lang weekend. In de komende maanden gaan we in overleg met al onze belangengroepen zoals vrijwilligers, sponsoren, lanenbewoners, kaatsers en andere betrokkenen om tot een passend veilig en verantwoord plan te komen voor de geplande datum’.

Het comité komt nog wel met een voorbehoud: ‘We hopen met de sterk toenemende vaccinatiegraad dat het in september mogelijk is om het Lanenkaatsen op een mooie manier met publiek te kunnen organiseren, maar we beseffen wel dat als de maatregelen nog te streng zijn de mogelijkheid alsnog bestaat dat we het nog een jaar moeten uitstellen. Voorlopig krijgen we als comité veel energie van het feit dat er een goede kans bestaat dat we met zijn allen het Lanenfeest kunnen vieren.’