Opnieuw geen Rypster Merke

DRONRYP Net als vorig jaar zal er dit jaar geen Rypster Merke gehouden worden. Dat heeft VvV Sjirk de Wal samen met de Stichting VvV Sjirk de Wal besloten.

,,Gezien de ontwikkelingen op het gebied van corona zal de gemeente Waadhoeke geen vergunning afgeven voor dit evenement. Dit is ongekend in de geschiedenis van onze vereniging. Twee jaar achter elkaar geen merke, heel bizar. In hoeverre we nog wat kunnen organiseren voor het dorp in de rest van het jaar is afwachten, maar we blijven alert. We hadden verwacht en gehoopt dat we de coronacrisis nu onder de duim zouden hebben. Gelukkig is vaccinering nu mogelijk. Dat moet in 2021 het verschil maken, maar we zijn er nog niet”, zo laat de vereniging in een nieuwsbrief weten. De Rypster merke stond gepland in het weekend van 5 en 6 juni.

De grote kermis in Dronryp is altijd gepland rond de hoofdklassepartij voor de heren, de Eisingapartij. Die staat dit jaar op 6 juni op de kaatskalender. Of de kaatspartij plaats zal kunnen vinden, is nog onzeker. De vereniging gaat er vooralsnog van uit dat de wedstrijd verkaatst zal kunnen worden: ,,We gaan ervan uit dat de agenda door gaat zoals deze gepland staat. We zijn hierbij afhankelijk van de beslissingen van de overheid. De KNKB volgt de besluitvorming van de overheid, neergelegd in protocollen van NOC-NSF.’’

De ‘Rypster Merke’ of ‘Kermis van Dronrijp’ is één van de grootste dorpskermissen van Noord-Nederland. Het vindt ieder voorjaar plaats in mei of juni. De kermis duurt normaal gesproken drie dagen. Het centrum van het dorp wordt ieder jaar gevuld met gemiddeld zo’n 25 tot 30 attracties. De kermis trekt duizenden bezoekers uit de wijde omtrek.