Sûn fan Menamer grûn wil korte voedselketens in Waadhoeke

MENAAM Voor duurzame agrariërs en tuinders wil een groep Menamers zorgen voor betere inkomsten en een beter toekomstperspectief. De groep wil dorpsgenoten niet meer voedsel laten kopen wat eerst de halve wereld is rondgereisd. In en rond de eigen woonplaats worden de mooiste producten verbouwd. Verkoop in eigen regio moet leiden tot een korte, duurzame voedselketen.

Voedsel wat in de supermarkten ligt, heeft vaak al een lange weg van meerdere dagen afgelegd voordat het in het schap komt. Van de boer of teler gaan de producten naar een handelshuis waar het verpakt wordt, vervolgens gaan ze naar de distributiecentra en van daaruit vinden de producten hun weg naar de supermarkt. Die lijn moet korter kunnen met als doel een eerlijke prijs voor de producent en een eerlijk en vers product voor de consument. Het project 'Sûn fan Menamer grûn' gaat hiermee aan de slag. Een diner in juni met producten uit de regio moet de start zijn van grotere plannen.

Met vijf vrijwilligers is een groep Menamers aan de slag voor één van de zeventien ‘Global Goals’: ‘bevordering duurzame korte voedselketen’. Frans Nieuwhof, één van de initiatiefnemers, vertelt over de plannen: ,,We moeten met een andere voedselketen aan de slag. Een duurzame, korte voedselketen. Direct van producent naar consument zonder allemaal tussenstappen die slecht zijn voor het milieu door CO2-uitstoot. En voor de versheid van de producten. Er liggen producten in de winkels die al de halve wereld over gereisd zijn, dat is toch geen goede ontwikkeling? Een goede prijs voor de boer en goede kwaliteit voor de consument. Het diner is daarvan een begin. We willen zien of we met lokale producten een diner kunnen realiseren. We hopen dat het doorgang kan vinden. Het diner staat gepland op 26 juni bij Dykstra State net buiten Menaam. Dykstra State is een boerderijwinkel die lokale producten verkoopt. We hebben ondernemers en particulieren met bijvoorbeeld fruitbomen benaderd om mee te doen. De reacties zijn erg positief, wij zien dat wel slagen!”

Het project heeft vierduizend euro subsidie ontvangen van het Iepen Mienskips Fûns. ,,We hadden de hoogste score van alle projecten! Daarnaast hebben we meegedaan aan ‘Kern met Pit’, ook daar werden onze plannen erg goed ontvangen. We willen toe naar verbinding van mensen onderling en verbinding maken met producenten. Mensen hebben nu vaak geen idee waar hun voedsel vandaan komt, die bewustwording willen we graag anders zien. We willen het diner gebruiken als aftrap, maar we willen toe naar buurtwinkels op meerdere plaatsen in Waadhoeke. Het zou mooi zijn als Waadhoeke een voorbeeldgemeente kan worden. Van de gemeente Waadhoeke en van Dorpsbelang Menaam hebben we ook subsidie mogen ontvangen. We willen onderzoeken of we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt erbij kunnen betrekken. De doelgroep daarvoor wordt gezocht bij de sociale werkplaatsen. Een doelgroep die hen uitstekend kan helpen bij de arbeidsintensieve verwerking van producten. Verder is het ons doel om zoveel mogelijk producten te verkopen waar zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt.”

,,Je kunt wel roepen dat je de wereld wilt verbeteren, maar het moet bij jezelf beginnen. We moeten er met elkaar mee aan de slag. We willen zien of we de producten zelf af kunnen zetten. Afgelopen jaar hebben belangstellenden een kijkje kunnen nemen bij melkveehouders en akkerbouwers, nu willen we verder. Een aantal ondernemers heeft kraampjes met producten langs de weg. Een prachtig initiatief, maar helaas ook erg gevoelig voor diefstal. Het uitbesteden van de verkoop is dan beter. Het vertrouwen in elkaar moet weer terug en de verbinding producent-consument moet terug. We willen proberen dagelijks vers te leveren. De aanvoer en verspreiding is toekomstmuziek, dat gaan we nog verder uitwerken. Mogelijk dat we in de toekomst met een elektrische bestelauto langs de producenten gaan. We hebben er ontzettend zin in om dit met elkaar op te zetten en hopen dat het in juni door kan gaan.

De bereidheid om mee te werken aan het diner is groot: ,,We hebben al toezeggingen van melkveehouders, akkerbouwers, een eierboer en een aantal particulieren, allemaal uit de gemeente Waadhoeke. Ook heeft zich al een kok gemeld en hebben we een aantal dames die willen helpen het diner te verzorgen. We willen in juni graag wat moois neerzetten en dan gaan kijken wat de volgende stap kan zijn!”

Suwarda Vis.