Gymzaal AMS Franeker omgetoverd tot leslokaal

FRANEKER Les krijgen vanuit de gymzaal: het is voor leerlingen van de AMS in Franeker deze periode geen ongebruikelijk beeld. De sportvloer is ingedeeld met tafels en stoelen, waardoor de school zichzelf meer ruimte verschaft. In de voorjaarsvakantie hebben de schoolleiding, de roostermaker en het ondersteunend personeel alles in gereedheid gebracht -ook in de overige gebouwen- zodat de lessen maandag hervat konden worden.

Er zijn nog wel de nodige maatregelen, want leerlingen en docenten moeten anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Daarom gaan er halve klassen fysiek naar school en krijgt de andere helft online les. ,,Dit noemen we hybride onderwijs”, aldus schooldirecteur Eelco Bruinsma. ,,Door slim te roosteren en alle lokalen te benutten – dus ook de gymlokalen – zijn we erin geslaagd niet één maar twee dagen de leerlingen fysiek te kunnen ontvangen.”

Uitzondering is er voor examenleerlingen en derdejaars die praktische opdrachten op school moesten uitvoeren: zij gingen de afgelopen periode ‘gewoon’ naar school. Bruinsma benadrukt: ,,Als school zijn we blij dat de leerlingen dagelijks weer op weg kunnen naar de AMS. Vanuit alle dorpen uit de nabije, maar ook verre omtrek. De docenten hebben er zin in, want we zien en ontmoeten elkaar weer in het echt. Voor de leerlingen is het belangrijk dat ze hun sociale contacten weer kunnen oppakken. Ook dat is een onderdeel van hun schoolperiode.”

Ook op Campus Middelsee klonk maandagochtend weer het ‘gekwetter’ van de leerlingen door de gangen, zo laat Jaep van der Wal weten. ,,Blij dat ze de medeleerlingen weer zagen. Blij dat ze weer naar school konden. En dat zeiden ze ook als je hen vroeg wat ze ervan vonden.”

,,Wel was het even wennen”, gaat hij verder. ,,Want er klonk nogal eens: ‘Hé, mondkapje op’ en ‘denk om de anderhalve meter’, maar alles went altijd en we gaan ervanuit dat ook dit zal wennen. Het is meestal ook geen boze opzet, maar voor een puber iets wat ie heel snel kwijt is.”

Ook de Campus halveert de klassen: de ene week krijgt de ene helft op school les en doet de rest online mee, de andere week zijn de rollen omgedraaid.

Van der Wal: ,,Vanuit de docenten klonken positieve geluiden. ‘Fijn dat we de leerlingen weer in het echt zien’, was een opmerking. En: ‘hopelijk een eerste begin naar de normale toestand!’. Zo is het maar net. Een school is tenslotte pas echt een school met leerlingen er in.”