Wat zijn de opties voor de Agrarische Dagen? ‘We gaan kijken wat er mogelijk is’

FRANEKER Waar het normaal gesproken in Franeker een feest is van vijf dagen muziek en gezelligheid, was het afgelopen jaar stil in de derde week van september. Erg stil. De organisatie van de Agrarische Dagen kon niet anders dan afzien van het jaarlijkse festijn. Hoewel onmogelijk te voorspellen is wat er dit jaar wel kan, blikt voorzitter Jessica Bosch voorzichtig vooruit: ,,We gaan kijken wat er mogelijk is.”

,,Het was een bizar jaar. En nog steeds weten we niet waar we het komende jaar aan toe zijn. Gelukkig zijn de Agrarische Dagen vrij laat in het jaar, maar of alle maatregelen dan al van de baan zijn? Ik betwijfel het. We moeten onszelf niet voor de gek houden. We gaan daarom stapje voor stapje bekijken wat er mogelijk is, zowel organisatorisch als financieel. Voor de Agrarische Dagen zijn we afhankelijk van sponsoren. We realiseren ons dat er bij de bedrijven harde klappen gevallen zijn. Zijn ze nog in staat ons financieel te ondersteunen? Onlangs hebben we via Teams een online bijeenkomst gehad met het bestuur en alle leden van de verschillende commissies. Dat was heel fijn, even contact hebben en bijpraten. Het er even over hebben, wat is er überhaupt mogelijk? We hebben iemand binnen de gelederen van de Veiligheidsregio, die kan ons goed informeren als tegen die tijd de anderhalvemetermaatregel nog gehanteerd moet worden. Misschien is er op kleine schaal dan iets mogelijk met looproutes.”

 ,,In september zou normaal gesproken een grote groep gevaccineerd kunnen zijn. Dat is positief. Maar of we dan helemaal zonder regels kunnen, is nog maar de vraag. Wij richten ons er nu op hoe we op veilige wijze toch een evenement kunnen organiseren, naast de vraag of we het financieel gaan redden. Ik ben er bijna zeker van dat het niet zo kan zoals we gewend waren. Misschien is een evenemententerrein een optie. Afgelopen zomer was in het Olympisch Stadion de ‘Amsterdamse Zomer’; tafels op voldoende afstand van elkaar, alleen zittend publiek dat drankjes kon bestellen via QR-codes. Dat zette me aan het denken. Op zo’n manier is er toch nog iets mogelijk.”

 De Agrarische Dagen zijn ondenkbaar zonder vrijwilligers. Bosch: ,,Het is lastig de vrijwilligers enthousiast te houden als je elkaar niet regelmatig ziet en spreekt, maar het gaat goed. Afgelopen maanden hebben ze een paar keer een attentie gekregen en we hebben een geweldig team. We willen er met elkaar voor gaan. Vorig jaar was het in één keer helemaal stop. We zaten de ene dag met elkaar in De Doelen in overleg en een dag later was er een lockdown. Maar we zetten de schouders eronder en blijven in gesprek. Zeker voor de kinderen moet het mogelijk zijn iets te organiseren. Voor hen is best veel mogelijk. Ook het agrarische deel lijkt me goed te realiseren, maar een vrijmarkt? Hoe organiseer je die op verantwoorde wijze? Daar heb ik mijn vraagtekens bij. We hebben goed overleg met de burgemeester en met Veiligheidsregio Fryslân.’’

 ,,Het thema wat we al hadden voor 2020 schuift door naar 2021. ‘Met de tiid met’; een toepasselijk thema. Het is erg lastig om nu al muziek te contracteren zonder te weten of het door kan gaan. Als je boekt, wil je ook graag een beetje zekerheid hebben. We willen heel graag en zijn erg gemotiveerd. We zijn nu wat beter voorbereid, vorig jaar werden we overrompeld. Misschien gaan we voor een wat kleiner evenement, maar we gaan alles op alles zetten om er wat van te maken!”

Suwarda Vis.