Wijnaldum in regiofinale van project Kern met Pit

WIJNALDUM Kern met Pit, een initiatief van de KNHM dat zich richt op lokale buurtprojecten, daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Wijnaldum doet hier ook aan mee en staat in de regiofinale.

Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk.

Ook Dorpsbelang Wijnaldum had een droom om de saamhorigheid in het dorp te vergroten en Winaam op de kaart te zetten. In de nazomer van 2019 kwam bestuurslid Astrid van Galen op het idee om het jaar 2020 om te dopen tot ‘het jaar van de Winamer kat’.

De inwoners van Wijnaldum, worden al sinds jaar en dag ‘katten’ genoemd.

In het dorpsblad ‘It Fuottenein’ werd een oproep geplaatst voor dorpsgenoten om hier invulling aan te geven. Hierop meldden zich tien kattenliefhebsters.

Deze groep, die de toepasselijke naam ‘de Smoezenpoezen’ hebben, bedacht voor het hele jaar ludieke acties, waarbij de kat centraal zou staan. Deze acties sloten aan bij de al bestaande activiteiten van verenigingen die in het dorp zouden plaatsvinden.

,,We haakten aan bij zaken die op ons pad kwamen en waar we onze eigen kattendraai aan konden geven. Zo werd op 1 januari 2020 onze kat ‘Smoesje’ geboren. Dit werd gevierd met katten-geboortekoekjes bij de opening van het vernieuwde dorpshuis. Het geboortekaartje werd huis aan huis verspreid en de opkomst om dit heugelijke feit te vieren was groot”, zo geeft ze als voorbeeld.

Er ontstond spontaan, in het begin van coronaperiode, de ‘kattenjacht’, een afgeleide van de Berenjacht die in Engeland actief was.

,,En half juli werd er gestart met het verspreiden van de poëziealbums die huis aan huis door het dorp gingen. Een doorslaand succes. Oude herinneringen aan eigen poëziealbums kwamen boven, maar ook verhalen hoe mooi ons dorp is werden aan het papier toevertrouwd . Alle poëziealbums komen uiteindelijk in de dorpsbibliotheek te liggen en zijn voor iedereen te lezen.”

Gebreide katten, gemaakt door de breiclub, werden bezorgd met een kattenbel bij dorpsgenoten die wel een warme knuffel konden gebruiken.

Daarnaast zijn er informatieborden in de maak, waarin onder andere de Winamer katten-wandelroute is opgenomen. Deze wandelroute gaat langs acht nutskasten met katten erop, gemaakt door graffiti-kunstenaars.

Op 23 januari wordt bekend gemaakt wie van de zeven Friese projecten de regiofinale wint en doorgaat naar de landelijke finale. Publiek kan stemmen via kernmetpit.nl.