Poloshirts: geschiedenis en draagtips!

Aangeboden door: poloshop.com

Zodra de temperaturen weer stijgen, worden de poloshirts weer uit de kast getrokken. De poloshirts zijn misschien wel de meest smaakvolle shirts voor in je vrije tijd. Het voordeel van een polo is dat een polo er netter en formeler uitziet dan T-shirts.

Toch zijn ze veel comfortabeler dan een T-shirt in het draagcomfort. Het poloshirt is een veelzijdig product dat iedere man in zijn kast moet hebben liggen. Ontdek in dit artikel de geschiedenis samen met een aantal draagtips!

Ontstaan van het poloshirt

In de jaren 20 wordt het poloshirt ontworpen in de tennissport. Het shirt is ontworpen door de tenniskampioen René Lacoste, uit Frankrijk. Toendertijd droegen tennissers nog overhemden op de baan, vaak van een poplin weving. Ontzettend oncomfortabel natuurlijk. Hierdoor kwam Lacoste op het idee van het poloshirt. Hij ontwierp het eigenlijk alleen voor eigen gebruik. In 1926 stond hij ermee voor het eerst op de baan. Later, in 1933, heeft hij met zijn vriend André Gillier het poloshirt op de markt gebracht. Rond 1960 is het poloshirt in de vrijetijdscategorie terecht gekomen. Toch zie je er nog steeds mensen in sporten.

Wat is het juiste poloshirt?

Een aantal tips voor het kiezen van het juiste poloshirt:

  • Zorg dat de pasvorm goed is. Het is belangrijk dat je de juiste pasvorm kiest. Kijk dus goed naar je eigen figuur en wat het mooiste valt hierbij. Het poloshirt moet tot ongeveer het midden van de rits komen.
  • De mouwen van het poloshirt horen tot het midden van je biceps/bovenarmen te komen. Als de knoopjes allemaal dicht zitten van het poloshirt, mag hij rond je borst best een beetje strak zitten.
  • De boord rond je hals moet niet te groot zijn, daardoor kan je nek erg dun lijken. Maar ook niet te klein, want dan lijkt het alsof je hoofd een stuk dikker is. Het is belangrijk dat je bewegingsvrijheid overhoudt. Het is immers bedoeld om gekleed de zomer door te komen poloshirts

Waar is een polo van gemaakt?

Een poloshirt kan van verschillende soorten materialen gemaakt worden. Elke stof heeft zo zijn voordelen en nadelen.

Katoen is een belangrijke stof voor polo’s. Dit komt omdat katoen goed vocht opneemt. Poloshirts worden over het algemeen gebruikt tijdens inspanning, waar ze natuurlijk goed zweet moeten opnemen. Katoen kan 20% van zijn eigen gewicht opslaan, voordat het vochtig wordt. Ideaal met warm weer of tijdens het sporten dus. Niet alleen met warm weer, maar ook als het wat kouder is, houdt katoen goed de warmte van je lichaam vast. Katoen is verder erg sterk, onderhoudsvrij en is erg makkelijk te verven. Het is dus het ideale materiaal voor in polo’s. Of je nu casual of sportief gekleed wil gaan, met de polo kan het alle twee.

De don’ts bij het dragen van een poloshirt

Een aantal don’ts voor het dragen van een poloshirt vind je hieronder:

  • Draag de polo nooit met de kraag omhoog. Dit kan echt niet meer tegenwoordig. Het is niet meer stijlvol en komt goedkoop over. De kraag van een poloshirt is van nature bedoeld om naar beneden te dragen.
  • Ontwijk poloshirts met logo’s of teksten. Dit geeft geen fijn imago af als je op zoek bent naar een nette polo. Grote logo’s zijn not done tegenwoordig. Een printje kan wel, zolang je geen grote geborduurde afbeeldingen op de polo zet. Een merk dat mooi poloshirts maakt met een klein logootje en met geen logo zijn Desoto poloshirts
  • Draag poloshirts nooit onder een colbert. Dit ziet er niet stijlvol uit. Polo’s zijn echt meer casual en zijn niet bedoeld voor onder een colbert.
  • Het dragen van een shirt onder een polo. Een polo hoort zo te vallen dat hij strak om het lichaam zit, maar niet te strak. Als je dan een shirt gaat dragen onder je poloshirt, kan deze omhoog gaan kruipen of kunnen de mouwen van het shirt onder de mouwen tevoorschijn komen.

Een polo heeft dus al een lange geschiedenis. Hij diende als vervanging van het witte poplin overhemden met lange mouwen, een kledingstuk dat indertijd bij tennis werd gedragen. Dit was te warm, waardoor René Lacoste op de polo kwam. Bij het uitkiezen van een polo is vooral de juiste maat belangrijk. De polo is op veel manieren te dragen. Maar sommige stijlen kun je niet met elkaar matchen.