Perenbomenbezorgingen in Sexbierum en omstreken

SEXBIERUM Honderdvijftig perenbomen werden vrijdagochtend door Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland (LBF) uitgestald op het erf van Wiebe Goodijk, vicevoorzitter van dorpsbelang Sexbierum-Pietersbierum. Een dag later werden ze verder uitgeserveerd in de omliggende dorpen.

Goedbeschouwd een dubbele actie; één met een landelijk en een regionaal karakter. De bomen zijn namelijk beschikbaar gesteld in het kader van het nationale Plan Boom-project met als doel om 10 miljoen bomen in heel Nederland neer te zetten. De ambitie in Friesland is om er de komende jaren minstens 700.000 te planten. Provinciale kartrekkers hierin zijn de Friese Milieu Federatie (FMF) en LBF. Zij stellen in etappes gratis bomen beschikbaar voor scholen, particulieren én dorpen.

Van laatstgenoemde optie maken ze in Sexbierum-Pietersbierum graag gebruik: ,,We zagen dat en dachten: deze actie grijpen we aan”, aldus Goodijk. Het is voor de buurdorpen een extra gelegenheid om geld te genereren voor de gewenste multifunctionele accommodatie. Belangstellenden kunnen voor 7,50 euro een boom aanschaffen en tegen meerprijs ook nog de benodigde materialen -25 liter compost, een paal en een boomband- bestellen. ,,Dan ben je in één keer klaar”.

Ongeveer de helft van de lading die in Sexbierum bezorgd werd, is verkocht. Overige belangstellenden kunnen via de site van het dorpsbelang nog een bestelling plaatsen.