Laura van Twillert begint project Minima Moestuintjes

FRANEKER Voor minima is het lastig om aan verse en gezonde producten te komen. Ook Laura van Twillert uit Franeker weet dit. Zij heeft financieel flink moeten inleveren en merkte hoe duur verse groenten en fruit waren. Die haalde ze uit haar eigen moestuintje en om anderen in de gemeente Waadhoeke te helpen, is ze het project Minima Moestuintjes begonnen. De eerste flyers zijn vandaag met de voedselpakketten van de voedselbanken meegestuurd.

Omdat verse groenten en fruit erg duur waren voor Laura, vroeg ze zich af hoe ze daar wél aan kon komen. ,,Ik had nog een oude moestuinbak en vond de moestuinactie van de Albert Heijn altijd leuk. Op internet kwam ik Jelle’s Makkelijke Moestuin tegen en ik was verrast met hoe goed het ging. Dat wilde ik anderen ook gunnen; minima eten vaak eten uit blik of uit zakjes. Toen ben ik een subsidieplan gaan schrijven.”

Nu, een jaar later, zit Minima Moestuintjes in de voorbereidende fase. Vandaag, 4 november, zijn de eerste informatiebrochures met de voedselpakketten in de gemeente Waadhoeke verstuurd. Mensen die zich nu opgeven, krijgen in februari 2021 een moestuinbak met acht vakken waar groenten en fruit in geplant kunnen worden, samen met aardemix, zaadjes, voeding en een begeleidende app. Voor een eigen bijdrage van vijftien euro kunnen mensen zich opgeven om mee te doen aan het project. Als die bijdrage echt niet gaat lukken, zijn er nog altijd mogelijkheden, verzekert Laura.

De bak die deelnemers krijgen is zestig bij honderdtwintig centimeter en heeft acht vakken waar ze de zaadjes in kunnen planten. Groene vingers hoeven ze niet te hebben: de begeleidende app houdt, samen met de deelnemer, de planten in de gaten en geeft informatie over bijvoorbeeld wat wanneer gezaaid kan worden en biedt oplossingen wanneer er iets mis gaat.

Daarnaast zijn ze ook geen uren bezig aan onderhoud, meldt Laura. ,,De app vertelt je in jip-en-janneketaal precies wat je moet doen, waardoor je maar vijf minuten per dag aan het tuinieren bent. Je hoeft niet te spitten, onkruid te wieden of ander zwaar werk te doen. Je zet de bak neer en de meegeleverde aarde gaat negen jaar mee. Je hoeft alleen een beetje water te geven en heel af en toe een schepje meegeleverde voeding toe te voegen.”

Voor nu is Laura nog druk bezig met alle voorbereidingen van het project. Ze kijkt al halsreikend uit naar 1 maart 2021, de start van het moestuinseizoen en van het project. Ondanks de beginnende fase durft ze ook alvast naar de toekomst te kijken. ,,Mocht het project over een jaar bijvoorbeeld heel succesvol zijn, hoop ik dat er in andere gemeenten verschillende Lauraatjes opstaan die dit ook willen doen. Nu wil ik eerst afwachten of dit slaagt. Maar nog voordat we zijn begonnen, heb ik al tien aanmeldingen binnen. Ik denk dus wel dat ik die vijftig aanmeldingen ga halen.”

Daniel Joe Heemskerk.

--

Geïnteresseerden in Minima Moestuintjes die zichzelf of iemand anders willen opgeven, kunnen mailen naar minimamoestuintjes@gmail.com of kijken op de Facebookpagina van Minima Moestuintjes. Er is ruimte voor vijftig deelnemers.