Dorpshuis De Singel in Achlum wordt weer up-to-date

ACHLUM Het dorpshuis van Achlum krijgt een facelift. De benodigde gelden zijn vanuit verschillende subsidiepotjes bij elkaar gehaald. In de eerste week van november starten de werkzaamheden. Dan wordt De Singel omgebouwd naar een duurzaam en vitaal trefpunt voor de Achlumers.

,,Mooi nieuws in deze coronatijd”, stelt projectsecretaris Daniëlle de Bruin. Het idee tot een upgrade leeft al een aantal jaren, maar heeft mede door de vorming van gemeente Waadhoeke iets langer geduurd.

,,Het beleid was nog niet helemaal duidelijk, daardoor heeft het wat vertraging opgelopen. Het was een lange aanloop, maar de gemeente heeft heel goed meegedacht.”

De Singel staat sinds april 2004 aan de Draismastraat in het dorp. ,,Het wordt wat suterich”, meent De Bruin. ,,Het ziet er allemaal wat gedateerd uit. We merken ook dat het aantal feestjes terugloopt. In het begin was het erg populair om bijvoorbeeld verjaardagen te vieren. Daar hopen we weer op, dat het echt weer aantrekkelijk wordt”, spreekt ze uit, alle coronaperikelen en voorbehouden even buiten beschouwing latend.

Ze hebben daarom als werkgroep een tweeledig plan bedacht, dat zich ook richt op de aangrenzende sporthal. Hier komt een multifunctionele vloer in. Zo kan de ruimte -naast onderdak bieden aan kaatsers, voetballers, volleyballers en gymmende schooljeugd- ook dienst doen als feestzaal of evenementenlocatie. ,,Nu moesten we er steeds eerst een plastic laag en dan een houten vloer overheen leggen. De nieuwe vloer hoeven we straks alleen maar schoon te maken.”

Met behulp van tachtig zonnepanelen wordt een groot deel van de energiekosten gedekt. Het dorpshuis zelf wordt daar waar nodig gemoderniseerd en wordt geheel rolstoelvriendelijk.

Het tweede deel van het plan is een moestuin, die naast De Singel aangelegd wordt. ,,Daar gaan we in het voorjaar mee bezig. Die plannen staan nu even op een lager pitje.”

Want eerst moet het ene deelproject worden afgerond, dan pas wordt gestart met het volgende, zo is de uitleg. In de eerste week van november starten de werkzaamheden. Het bestuur van het dorpshuis hoopt op zoveel mogelijk vrijwillige medewerking vanuit het dorp of omgeving.

De subsidiezoektocht langs verschillende instellingen -gemeentelijk, provinciaal en landelijk- leverde ruim anderhalve ton op, zelf brengt De Singel nog eens de helft van dit bedrag in. Een deel van die post wordt gedekt door het zelf uitvoeren van werkzaamheden. ,,Dat is bij de opbouw van het dorpshuis ook gebeurd en dat verwachten we nu weer.” De Bruin mikt op een opening medio maart in het nieuwe jaar, maar houdt wel een slag om de arm. ,,Je weet het niet met dat coronavirus he..”