Geen winst, maar toch tevredenheid bij pianiste Elianne Sijpkes (11)

AMSTERDAM/FRANEKER Ze ging er dan niet met de winst vandoor, voor Elianne Sijpkes (11) uit Franeker was het spelen in het Concertgebouw in Amsterdam al een prestatie op zich. ,,Voor haar was dat de prijs”, vertelt haar moeder Anneke. De jeugdige pianiste was zondag één van de finalisten van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2020, een talentenwedstrijd voor jeugdige musici van 9 tot 14 jaar.

,,Het is heel goed gegaan. Ze heeft goed gespeeld en goed genoten. Dat was ook belangrijk”, kijkt Anneke Sijpkes terug op de prestatie van haar dochter. En of ze zenuwen had? ,,Op en af. Op de dag zelf was ze thuis behoorlijk zenuwachtig, maar eenmaal onderweg was het klaar.”

Sijpkes neemt het woord ‘bijzonder’ meermaals in de mond. ,,Het is een heel bijzonder gebouw en het is heel bijzonder dat je dochter van 11 jaar daar mag spelen. Wat zij allemaal mee mag maken in die korte tijd..”

Want het is pas drie jaar geleden dat Elianne begint met lessen bij pianodocente Stella Boggia in Franeker. Ze ontdekt al snel een voorliefde voor klassieke muziek. ,,Het is niet een wereld waar wij uitkomen”, schetst haar moeder. ,,Maar het is haar eigen interesse geworden. Heel speciaal. We leenden zo nu en dan eens wat klassieke cd’s en later heeft ze gespaard voor haar eigen.”

Ze ontwikkelt zich snel en hoort in juni dat ze doordringt tot de finale van het Concertgebouw Concours. Daar brengt ze werk van Grieg, Mendelssohn en Albéniz ten gehore.

De jury heeft complimenten voor haar over, al weet moeder Anneke niet precies meer wat ze tegen haar dochter zeiden. Lachend: ,,We zagen haar zo stralen. Ik hoorde wel dat het goed was, dat ze zeiden dat ze rustig en verzorgd heeft gespeeld, maar wat ze precies zeiden moet ik je schuldig blijven. Gelukkig krijgen we dat binnenkort nog op papier.”

De winst gaat naar contrabassiste en zangeres Jala Heywood uit Den Haag. ,,Eigenlijk is het appels met peren vergelijken”, meent Sijpkes. ,,En ergens wist je op voorhand al dat iemand met zo’n bijzondere combinatie zou winnen.” ,,Maar”, herhaalt ze de woorden van haar dochter: ,,Het maakt mij niet uit wie er wint: ik mag in het Concertgebouw spelen. Voor haar was dat de prijs.”