Rode lopers, straattheater en een niet te missen bus: De Koornbeurs trapt nieuwe seizoen af

FRANEKER Theater de Koornbeurs trapte zaterdag op bijzondere wijze het nieuwe seizoen af. Een grote rode dubbeldekker, gevuld met muzikanten en artiesten, reed door de Waadhoeke en Harlingen en ging bij de mensen langs. In Franeker zelf was er ook nog straattheater.

Zo wordt zaterdagmiddag op verschillende plekken een rode loper uitgerold. Dit geldt als soort aankondiging van een act. Dat merken ook Savannah en Lisanne (zie foto), die aandachtig luisteren naar de monoloog van een verhalenverteller.

Jonge acteurs, muzikanten en een straatartiest vertonen twee uren lang hun kunsten in het centrum van de stad. In de Koornbeurs is vervolgens een ‘preview’, met Friese artiesten die het komende seizoen te zien zijn in het theater. Zo treden Thijs Meester, Esther de Jong, Frank Belt en Elske de Wall allen kort op.

Door de rest van de gemeente -en ook Harlingen wordt aangedaan- heeft eerder die middag een niet te missen rode dubbeldekkerbus rondgereden. De inzittenden ook hier: muzikanten en acteurs. Een samenwerking tussen de Koornbeurs, jeugdtheaterschool Noordenwind en het centrum voor muziek- kunst- en cultuuronderwijs Seewyn.

‘In, op, of rond de bus laten muzikanten zich horen’, zo werd in de aankondiging beloofd. Die belofte wordt waargemaakt. ,,Het was een geweldige, feestelijke dag”, vat directrice Titia Huisman samen. ,,In sommige dorpen dansten de mensen op straat, op andere plekken was het wat stiller, maar ze hebben ons allemaal kunnen zien en horen.”

En dat is precies de bedoeling geweest, zo vertelt ze. ,,We wilden laten zien dat we er zijn voor de regio. Normaal komen de mensen altijd naar ons toe, maar nu kwamen wij naar hen”, legt Huisman uit. Dat er in Harlingen wat vergunningtechnisch gesteggel was, mag de pret niet drukken.

Het is echter niet alleen maar hosanna. ,,Het blijft spannend”, doelt de directrice op de huidige coronasituatie en de daarbij horende beperkingen voor haar theater. ,,Wij willen een nadrukkelijke bijdrage blijven leveren aan de culturele infrastructuur in de regio.”

De Koornbeurs zoekt daarom lokale aanknopingspunten en samenwerkingsverbanden, maar beperkt zich niet alleen daartoe. ,,Het is niet louter regionaal”, countert Huisman. ,,Het moet wel theaterwaardig blijven, maar we willen wel meer de samenwerking zoeken. Van de nood een deugd maken en zorgen dat het overeind blijft. Als het dicht is, komt het niet weer. Dat zou erg zijn. Cultuur leidt tot verbinding. Dat moet je borgen”, is haar overtuiging. ,,Het is spannend, het blijft spannend, maar wij gaan gewoon door”, besluit ze strijdvaardig. ,,We hebben een leuk programma waar we trots op zijn.”