Verstopte afvoer of riool? Dit kun je wel en niet doen

Aangeboden door: fab-beheer.nl

We zijn zo gewend aan allerlei gemakken dat we ze voor lief nemen. Totdat er een kink in de kabel loopt en een dagelijkse gewoonte opeens niet meer zo gesmeerd verloopt. Een verstopte afvoer of riool past perfect in dit plaatje.

Wat als het water niet meer wegloopt in je douche, toilet of gootsteen? Voor velen is dit een directe aanleiding voor stress. Wat moet je op zo’n moment doen, en wat juist niet? We geven een paar tips.

Niet doen: meteen een ontstoppingsbedrijf bellen

De professionals in het riool ontstoppen zijn natuurlijk hartstikke welkom wanneer je met een verstopping te maken hebt, maar ga er niet direct vanuit dat je het niet zelf kunt oplossen. Je kunt jezelf aardig wat kosten uitsparen door eerst te proberen het probleem zelf op te lossen.

Wel doen: soda gebruiken

Heb je soda in huis? Zo niet, dan is dat een nuttige investering. Loopt je water nog maar heel langzaam weg, wacht dan tot het gezakt is en gooi dan een paar theelepels soda in de afvoer. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel dan de afvoer door met kokend water. Herhaal dit een aantal keer voor het beste effect.

Niet doen: chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken

Waarom zou je soda kopen als je ook zo’n lekker agressief chemisch ontstoppingsmiddel kunt kopen? Dat kun je immers in de supermarkt krijgen voor weinig geld. Toch is het gebruik hiervan af te raden. Chemische ontstoppingsmiddelen beschadigen de binnenkant van de afvoer. Dat is niet prettig als je een koopwoning hebt, maar ook de verhuurder van een huurwoning zal er niet gelukkig van worden. Bovendien kun je zelf brandwonden oplopen als je huid in aanraking komt met zo’n chemisch ontstoppingsmiddel.

Wel doen: plopper gebruiken

De plopper is een absolute klassieker: de welkbekende ronde houten stok met grote rode zuignap. Deze zijn niet erg duur en wel erg nuttig bij verstopping, omdat je er de druk in de afvoerpijp zo mee kunt veranderen dat vuil loskomt en naar boven getrokken wordt. Je plaats het over de afvoer en maakt pompende bewegingen. Herhaal dit tot er geen vuil meer mee naar boven komt, verwijder het vuil en spoel de afvoer een tijd door.

Niet opgelost? Dan toch een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen!

Lukt het niet om met deze methodes de verstopping te verhelpen, dan kun je nog een hogedrukreiniger proberen in te zetten om de afvoer door te spuiten. Heb je die niet, of helpt dat ook niet, dan heb je je best gedaan en is het toch echt de tijd om een professioneel bedrijf in te schakelen om je afvoer of riool te ontstoppen. Omdat het probleem dan zo diep zit, is de oplossing het geld ook waard.