Actie van bedrijven in evenementensector: Red Alert

HARLINGEN - Diverse gebouwen in Nederland zijn dinsdagavond door technische toeleveranciers in de evenementensector in rood licht gezet. Door de coronamaatregelen is het vijf voor twaalf voor deze bedrijven die daarom met de actie Red Alert kwamen. Lichtontwerper Patrick Kramer zette het gemeentehuis in Harlingen in rood licht.

De sector staat sinds het begin van de coronacrisis, nu bijna 5 maanden geheel stil. Dat betekent geen omzet en wel alle kosten. Ondanks de steunmaatregelen van de overheid staat een flink aantal bedrijven nu op omvallen.

Om hun situatie op een publieksvriendelijke manier onder de aandacht te brengen werden de panden vanaf negen uur rood aangelicht en letterlijk ‘vijf voor twaalf’ ging het licht weer uit.

Samen met alle andere inspanningen is het doel om de steunpakketten voor de sector verlengd te krijgen tot zij weer volledig aan het werk kunnen zonder beperkende anderhalvemetermaatregelen.

Zonder deze toezegging vreest een flink deel van de bedrijven failliet te gaan en staan de medewerkers op straat.

Behalve overheidsgebouwen werden dinsdagavond ook tientallen eigen en overige beeldbepalende panden van de bedrijven in rood licht gezet. Zo stonden onder meer de Oldehove en het Provinsjehûs in Leeuwarden in rood licht evenals Poppodium Het Bolwerk in Sneek, de DE-koffiekop in Joure en het voormalige gemeentehuis in Balk.

De actie is ontstaan in Engeland en wordt daar ondersteund door Plasa.org en diverse internationale fabrikanten en producenten.