Nieuw boek belicht wetenswaardigheden universiteit Franeker

FRANEKER Jacob van Sluis deed onderzoek naar de bibliotheek van de Universiteit van Franeker. het resultaat is het boek 'The Library of Franeker University in Context, 1585 – 1843' dat is uitgekomen.

Het boek geeft antwoord op vragen zoals: Waarom kreeg Franeker een universiteit en verdween deze weer in 1843? Wie was verantwoordelijk voor de grote, mysterieuze boekendiefstal uit 1648? Hoe kon een bibliotheek over 250 jaar voortbestaan en groeien, vrijwel zonder budget of beleid?

Bewaarde collectie

De Universiteit van Franeker trok tussen 1585 en 1843 studenten aan uit protestantse landen in heel Europa. De collectie van de bibliotheek die naast de universiteit werd opgericht, is vrijwel geheel bewaard gebleven bij Tresoar en kon derhalve chronologisch onderzocht worden. Het boek bespreekt de relatie van de bibliotheek met het onderwijs aan de Universiteit van Franeker en maakt vergelijkingen met gelijksoortige bibliotheken elders.

Inventariseren en beschrijven

Jacob van Sluis was tot begin 2020 werkzaam bij Tresoar als collectievormer en conservator oude drukken en handschriften. Zijn hoofdtaak was het inventariseren en beschrijven van de overgeleverde collectie van de bibliotheek van de Universiteit van Franeker. Hij studeerde theologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen.

Het boek: 'The Library of Franeker University in Context, 1585 – 1843', is te bestellen via: https://brill.com/view/title/35255.