FOTO'S | René de Haan koninklijk op Junioren PC

FRANEKER – Geen tribunes, geen kermis tegenover het veld maar een bescheiden groep mensen die vanaf tafeltjes rond het veld de juniorenwedstrijd gade sloegen. Uitsluitend genodigden, vooral bestaand uit familieleden van de kaatsers en oud PC-winnaars. Een hele bijzondere vijfde woensdag van juli dit jaar. Geen hoofdklassekaatsers die op het veld acteerden, maar junioren.

De grote winnaars waren Christiaan Stremler, Hessel Postma en koning René de Haan. 

Meteen bij aankomst is het al bijzonder, normaal staat er een drom mensen voor de ingang. Nu een bescheiden rijtje bezoekers, die na gecheckt te zijn op de gastenlijst naar binnen mogen. Op het veld groeide het aantal oud PC-winnaars naarmate de dag vorderde. Als omlijsting zond Omrop Fryslân de hele dag uit op radio en tv. Oude beelden en veel interviews op het veld. Vanaf het bolwerk sloeg een aantal kaatsliefhebbers de wedstrijd gade, door de ruimtes tussen de schermen werd het kaatsen ook gevolgd door liefhebbers die niet het veld op konden.

BOA’s en politie brachten deze dag meerdere keren een bezoek aan het veld en constateerden dat alles volgens de regels verliep. ,,We hebben een aantal keren moeten verzoeken aan de bezoekers wat meer uit elkaar te gaan zitten. Een paar grote groepen zaten te dicht bij elkaar. Begrijpelijk, maar niet wenselijk. Door wat tafels en stoelen naar de overkant te verplaatsen, loste het probleem zich op. Er was veel controle, we lagen vandaag echt onder een vergrootglas’’ aldus PC-voorzitter Ids Hellinga.

Geen PC zoals we gewend zijn, maar een soort junioren PC. Op het veld kaatsten twintig parturen bestaande uit kaatsers tussen 17 en 21 jaar aangevuld met een aantal jongenskaatsers hun partij. Om negen uur ging de strijd los, er werd in drie perken gekaatst en de wedstrijden verliepen vlot. Mede omdat op een strook naast het veld al ingeslagen kon worden. Iets voor zes uur konden de prijzen worden uitgereikt. Zoals traditie bij de PC gebeurde dat voor het koepeltje, dat deze dag wel op een andere plek op het veld stond. En net als bij de PC was er een koningsprijs, een bescheiden formaat koningsbal aangeboden door juwelier Kramer. Geen wisselprijs, koning René de Haan hoeft de bal niet weer in te leveren.

Dat René de Haan en zijn partuur met de kransen naar huis gingen, leek aan het begin van de dag onmogelijk. In de eerste omloop stonden De Haan, Postma en Stremler met 4-1 achter tegen Youri de Groot, Sytse Koree en Jesper Tolsma. Maar de wedstrijd kantelde en Stremler, Postma en De Haan gingen naar de tweede omloop na winst met 5-4, 6-4.

Na een snelle 0-5, 0-6 winst in de tweede omloop op Jeroen Haarsma, Djurre Seerden en Bauke Folkerts volgde een spannende strijd tegen Corné Tuinenga, Jelmer Miedema en Wytze Wassenaar. Aan dit sterke partuur hadden de latere winnaars een hele kluif, pas op 5-4, 6-4 konden zij door naar de halve finale. Lieuwe van der Werf, Lennard Feenstra en Wessel Hilverda werden eenvoudig met 1-5, 6-6 verslagen.

In de finale moesten Stan van den Bert, Lucas Postma en Jorn Lars van Beem verslagen worden. Zij hadden het sterke partuur van Steven Koster, Jurrit Osinga en Kevin Jordi Hiemstra verrassend verslagen met 5-4, 6-2 nadat ze lang tegen een flinke achterstand aan keken. In de halve finale bleven ze vervolgens staan.

Het leek een eenzijdige finale te worden, in no-time stonden Stremler, Postma en De Haan, die de hele dag degelijk kaatsen lieten zien, op een 1-4 voorsprong. Van den Berg, Postma en Van Beem kwamen nog terug tot 3-5, maar verder liet partuur Stremler het niet komen. De op en uit sterk kaatsende René de Haan plaatste op een 0-6 stand een zitbal, daarmee was de winst een feit. De Haan werd terecht koning van deze speciale juniorenpartij.

 

De prijswinnaars waren:

  1. 1. Christiaan Stremler, Hessel Postma, René de Haan (K)
  2. 2. Stan van den Berg, Lucas Postma, Jorn Lars van Beem
  3. 3. Lieuwe van der Werff, Lennard Feenstra, Wessel Hilverda
  4. 4. Corné Tuinenga, Jelmer Miedema, Wytze Wassenaar
  5. 4. Steven Koster,  Jurrit Osinga, Kevin Jordi Hiemstra