‘Buiten zijn doet iets met jong en oud’

FRANEKER ,,Gewoon beginnen en lekker op je bek gaan.” Dit advies kreeg Diane Pijl (32) van een collega zorgboer tijdens een cursus voor zorgboeren. Zodoende ging ze door met het opstarten haar kleinschalige zorgboerderij in coronatijd. Aanmeldingen moeten nog op gang komen, maar vervelen doet ze zich niet. ,,Ik zie overal wat in.”

Diane is een boerendochter. Ze is opgegroeid op het melkveebedrijf van haar moeder en oom. Het familiebedrijf is begonnen in Noord-Holland en heeft zich in 1995 gevestigd in Dronryp. Sinds een aantal jaar maken Diane en haar tante ook deel uit van de maatschap.

Carrièreswitch

Hoewel ze van het boerenleven hield, koos Diane voor een carrière als fysiotherapeut. Ze was veel op pad en dus ook: veel weg van huis. Als moeder van twee jonge dochters had ze hier toch een beetje moeite mee, hoe leuk ze het werk ook vond.

Tel daarbij op dat haar moeder zestig jaar is geworden en haar oom ook die leeftijd op gaat. ,,Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar zonder agrarische opvolgers is het niet realistisch te denken dat ons bedrijf over vijftien jaar nog op deze manier bestaat. Met ideeën over een zorgboerderij loop ik al jaren. Maar nu dacht ik: als ik iets wil, dan moet ik er nu mee beginnen.”

Aangename sfeer

Als fysiotherapeut werkte ze met mensen met niet aangeboren hersenletsel. ,,Dit is een breed begrip en kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan hersenletsel ontstaan door een ongeluk of herseninfarct. Maar ook dementie is een vorm van hersenletsel. Het is niet alleen iets wat oudere mensen overkomt. Het kan iedereen gebeuren. ”

Zodoende dat ze aan de slag is gegaan met het opzetten van de kleinschalige zorgboerderij. Als nevenactiviteit van het melkveebedrijf. Voor haar kinderen is er dan altijd iemand thuis én er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van het bedrijf.

,,Dit is een familiebedrijf en zo’n sfeer heerst er ook. Iedereen mag meehelpen en is welkom. Naast de koeien zijn er verschillende hobbydieren zoals katten, cavia’s, kippen, schapen en geiten. Ook hebben we hebben een kleine moestuin.”

Creatief

Wat de deelnemer precies gaat doen, is afhankelijk van persoonlijke interesse en mogelijkheden. ,,Naast de agrarische werkzaamheden is het ook mogelijk om creatief bezig te zijn. Voor de zorgactiviteiten hebben we in de kapschuur een unit met keuken en sanitair geplaatst. Deze was bedoeld als woonkeuken voor de zorgboerderij, maar wordt nu ook ingezet voor andere activiteiten.”

Alles is goed uitgedacht en opgezet. Maar een zorgboerderij starten in coronatijd is lastig. Het moet qua aanmeldingen nog gaan lopen. Toch is Diane niet gaan duimendraaien.

Buiten zijn

,,Ik zie overal wat in. In de zomer organiseer ik een aantal activiteiten voor kinderen. Een voorbeeld hiervan is de peuter- en kleuter speelochtend. Op zo’n ochtend kunnen tien kinderen onder toezicht van eigen (groot-)ouders komen spelen op de boerderij. Dit idee is ontstaan toen ik mijn dochter en haar nichtje zo fijn zag spelen hier op het erf. De eerste twee edities bleken een succes.”

“Buiten zijn en contact met dieren is belangrijk en doet iets met mensen, jong en oud”, weet Diane. Daarom ook de zorgboerderij, plus haar hart voor de natuur. ,,Je kunt misschien niet alles goed doen, maar je kunt wel zo bewust mogelijk met dingen omgaan. Oog hebben voor wat er al is en dat gebruiken. Niet allemaal nieuwe dingen kopen. We hebben maar één wereld. Daar moeten we een beetje zuinig op zijn.“