Quilts en luciferkerken in zomertentoonstelling Groate Kerk

Sint Jacobiparochie - In de zomertentoonstelling in de Groate Kerk zijn art-quilts van Eke Krug, luciferkerken van Frits Jansen te zien en is een expositie ingericht van de pelgrimstocht naar de kathedraal van Santiago de Compostela. De zomertentoonstelling duurt van 11 juli tot en met 29 augustus.

De Art-Quilts van Eke Krug zijn zowel abstract als figuratief en zijn vaak een combinatie van hand- en machine-naaiwerk. Alle materialen zijn zelf geverfd, met verschillende technieken.

Eke Krug werkt sinds jaren met textiel en mixed-media. Het experimenteren met verschillende materialen doet ze al haar leven lang en vindt ze heel inspirerend. Ze woonde ruim acht jaar in Noorwegen waar het isolement heeft geleid tot een verdieping in haar werk en het maken van art-quilts.

Intuïtief werken met textiel, verschillende verftechnieken, combinaties met andere materialen, zoals papier, leer en wol, oud textiel een nieuw leven geven, dat is de basis voor haar werk. Nieuwe lappen creëren door middel van experiment en manipulatie. En die vervolgens verwerken tot tassen, sieraden en art-quilts/panelen.

Inmiddels woont ze alweer een tijdje in Nederland, is er een atelier ingericht en is ze weer volop aan het experimenteren.

Luciferkerken

Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum was werkzaam in de zuivel. Als hobby werkte hij ruim 45 jaar aan zijn collectie luciferkerken, met name in de wintermaanden. Toen hij nog leefde werden zijn creaties tentoongesteld in de kerk in Peins, eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In verschillende kerken langs het Kerkenpad stonden jarenlang luciferkerken van Frits Jansen.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft in 2002 op veertien exemplaren na de gehele collectie geërfd. In de Groate Kerk is een aantal luciferkerken uit de regio van St. Jabik te bezichtigen.

Pelgrimage

Bij De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie begint het Jabikspaad, de Friese pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Foto’s, kaarten en teksten informeren over Sint Jacobus en de pelgrimstocht naar de kathedraal van Santiago de Compostela, waar volgens de overlevering Sint Jacobus begraven ligt. De tentoonstelling is ingericht door Janneke Schievink en Gerlof Katuin.

De zomertentoonstelling is elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend.