Grote klus voor Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek: restauratie Deens kasteel

HARLINGEN - Na twee jaar intensieve voorbereiding van onderhandelen en bemonsteren mag de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek (HAT) de restauratie van Kasteel Nyborg in Denemarken uitvoeren. De HAT gaat alle historische vloeren in het complex restaureren.

De geschiedenis van Kasteel Nyborg gaat terug tot de 11e eeuw. In de 17e eeuw was Nyborg een van de drie belangrijkste vestingsteden van Denemarken door de gunstige ligging aan zee.

Kennisbank

Na grondig onderzoek van onder meer de Deense Monumentenzorg is bepaald welk scenario, maatvoeringen, replica, kleuren en hergebruik van historische (bouw-) materialen worden toegepast. Naast het vervaardigen van replica estriken (geglazuurde handvorm vloertegels) is het Harlinger bedrijf tevens ingeschakeld als kennisbank voor historische vloertegels.

Het is de bedoeling estriken in vier verschillende maatvoeringen en in twee verschillende glazuurlijnen bij te maken.

Handwerk

In totaal wordt circa 500 m2 vloertegels op maat bijgemaakt. De Harlinger fabriek staat in Noordwest-Europa bekend om haar hoogwaardige, volledig met de hand vervaardigde wand- en vloertegels. Met vele maatwerkopdrachten en restauraties heeft het bedrijf een naam opgebouwd in de markt waar serieus gekeken wordt naar authentieke technieken en vaardigheden.

Historische recepturen

Ambachtslieden worden in Harlingen opgeleid in deze authentieke technieken om kwaliteit en vakmanschap te waarborgen. Daarnaast bezitten en onderhoudt het ambachtsbedrijf de historische recepturen die al eeuwenlang worden toegepast. Behalve de HAT waren er acht partijen uit Denemarken, Duitsland, Polen, Nederland, Roemenië en de Baltische staten die voor deze klus in de race.

Uiteindelijk hebben het handvormkarakter en de kwaliteit van de recepturen de doorslag gegeven in het voordeel van de Harlinger Tegelfabriek.

7 maanden werk

Al met al betekent dit 7 maanden werk voor het bedrijf en zoekt de HAT nieuw personeel voor de klei- en glazuurafdeling.