RSG Simon Vestdijk Franeker levert diploma’s af in twee discobussen

FRANEKER – Alle examenleerlingen van RSG Simon Vestdijk in Franeker zijn dit jaar geslaagd en ze hoefden de deur niet eens uit voor hun diploma. De docenten kwamen de getuigschriften vrijdag namelijk persoonlijk brengen. En dat bleef in de buurt niet onopgemerkt, want de school had daarvoor twee discobussen gehuurd.

,,Dit had ik niet verwacht’’, vertelt Mustafa Türkmen als hij als eerste van alle 51 geslaagden de grote bus, de rode loper, vlaggen, een tafel en al die docenten in gala voor zijn huis ziet staan. De discomuziek in de bus wordt even wat zachter gezet zodat zijn mentor Leo Douna hem kort kan toespreken en feliciteren.

Mustafa’s handtekening op het diploma zou bezegeld moeten worden met confetti, maar het mini-kanon weigert dienst. Voor de 16-jarige Franeker geen probleem. Hij is met zijn trotse ouders die samen op afstand de feestelijke uitreiking volgen, maar wat blij met zijn diploma waardoor hij straks naar het CIOS kan.

RSG Simon Vestdijk moest door de corona-maatregelen op zoek naar een alternatieve diploma-uitreiking. Op weg naar de volgende geslaagde leerling, vertelt directeur Sydo de Jong dat het idee van de discobus al ruim twee maanden geleden is ontstaan.

,,We rijden vandaag met twee bussen volgens een strak tijdschema, want anders kun je al die leerlingen nooit binnen een acceptabele tijd bezoeken. Met de stadsbus zoeken we de leerlingen in Franeker en Harlingen en een paar dorpen op, de dorpenbus heeft een hele route langs onder andere Schalsum, Menaam, Dronryp, Minnertsga, Tzummarum en Sexbierum.’’

Terwijl het ‘Paloma Blanca’ van de George Baker Selection en het ‘Busje komt zo’ van het Sallandse duo Höllenboer door de luidsprekers schallen, stopt de ‘stadsbus’ bij het H.J.A.M. Schaepmanplein. Hier wandelen eerst Marit Zijlstra en daarna Judith van der Veen over de rode loper en onder het – nu wel werkende - confettikanon door om hun diploma, de felicitaties en applaus van alle docenten in ontvangst te nemen.

,,Ik voel me nu vooral vrij’’, reageert Marit. ,,Maar ik ga de school en de gezelligheid wel missen.’’ Bij de volgende stop krijgt Samet van der Pol zijn diploma. Precies op het juiste moment komt een medewerkster van Ythúske De Bikker aanfietsen met een ‘kapsalon’ voor de geslaagde RSG’er.

 ,,Weet je nog, aan het begin van het schooljaar hadden we een weddenschap afgesloten…’’, zegt zijn mentor Leo Douna lachend. ,,Dat was ik zeker niet vergeten,’’ reageert Samet. Als de diploma-uitreiking erop zit, wandelt hij rustig naar huis met een flinke portie patat met shoarmavlees in de ene hand, en zijn diploma in de andere.

De bus met docenten gaat op weg naar de volgende leerling die weet dat het diploma onderweg is, maar er geen idee van heeft hoe en wanneer. Judith van der Veen kijkt de bus na: ,,Dit is nog nooit gebeurd en zal denk ik ook nooit weer gebeuren.’’