Een zomer vol activiteiten in de bibliotheek

De bibliotheken van Bibliotheken Noord Fryslân staan deze zomer in het teken van gratis activiteiten voor (thuisblijvende) kinderen en jongeren.

Van 8 juli tot en met 14 augustus vinden er in zes vestigingen iedere woensdag- en vrijdagochtend workshops plaats die worden gegeven door digitale-toppers: jongeren uit de regio die veel kennis hebben van digitale technologie. De workshops worden gegeven in de vestigingen Hallum, Dokkum, De Westereen, Kollum, Buitenpost en Surhuisterveen.

Digitale toppers

Tien jongeren uit de regio gaan in de bibliotheek aan de slag als workshopbegeleiders voor basisschoolkinderen. Zij hebben verstand van programmeren, online ontwerpen en coole foto’s en video’s maken. ,,Een win-winsituatie. Kinderen en jongeren maken kennis met verschillende computerprogramma’s als Scratch, Tinkercad en Bloxels of verbeteren hun digitale vaardigheden. De wat oudere scholieren en studenten delen hun kennis, verdienen een zakcentje bij en doen werkervaring op. De jongeren – digitale-toppers noemen we ze – zijn deze week allemaal door ons getraind’’, vertelt Marike Wiggers van de bibliotheek.

Tiktokker Hieke de Jong (18) uit Menaam is één van de digitale-toppers die aan het werk gaat in de bibliotheek. ,,Ik ga kinderen leren hoe je kan werken met de studiotechniek Green Screen. Daarmee kan je de achtergrond van je scène veranderen. Deze techniek pas ik regelmatig toe in mijn Tiktoks.’’

Hilbrand Westra (16) geeft een workshop over de micro-bit. ,,Dit is een mini-computer die reageert op knopjes, licht, beweging of temperatuur. Je kan er super leuke dingen mee doen. Bijvoorbeeld spelletjes programmeren’’, vertelt Hilbrand.

De activiteiten gaan binnen de maatregelen die het RIVM stelt, van start op 8 juli en eindigen op 14 augustus: vijf deelnemers per workshop en op anderhalve meter afstand van elkaar. Aanmelden is verplicht en vol is vol. Het hele programma is te vinden op ontdektdebieb.nl

Programma eerste week zomervakantie

Bibberen met je eigen huisdier

Droom jij van een eigen huisdier die ook nog eens doet wat jij wilt? Kom naar de Bibliotheek en maak een grappig bibberbeestje. Met behulp van een motortje en batterijtje kan hij bewegen en je kan ‘m natuurlijk zo mooi maken als je zelf wilt!

Data: 8 en 10 juli in Hallum, 10.30 – 12.00 uur voor kinderen van groep 5, 6, 7 en 8

Ontwerp dé game van 2020

Maak je eigen animaties, spelletjes, muziek en kunstwerken en deel het online. We leren je alles over het populair programmeerprogramma Scratch. Maak jij dé game van de zomer 2020?

8 en 10 juli in de Buitenpost en De Westereen, 10.30 – 12.00 uur voor kinderen van groep 5, 6, 7 en 8

Word (mode) ontwerper

Wil je een sticker ontwerpen? Een eigen logo maken? Je tas, T-shirt of telefoonhoesje met je eigen creaties bedrukken? Dat kan in de Bibliotheek! We leren je ontwerpen, online tekenen en we gaan je ontwerp samen snijden met een vinylsnijder. Je krijgt een tasje van ons, maar je mag natuurlijk ook zelf een T-shirt, telefoonhoesje of tas meenemen.

8 en 10 juli in Kollum, 10.30 – 12.30 uur voor kinderen vanaf 10 jaar.

Speel, leer en ontdek met de micro-bit

Je hebt vast weleens gehoord van een micro-bit. Misschien heb je ‘m wel in huis. Het is een mini-computer die reageert op knopjes, licht, beweging of temperatuur. Je kan er leuke en interessante dingen mee doen. Bijvoorbeeld spelletjes programmeren. Heb je ‘m thuis? Neem ‘m mee naar de Bibliotheek. Heb je er niet één? Geen probleem! Je kan er één lenen bij ons.

8 en 10 juli in Surhuisterveen, 10.30 – 12.00 uur voor kinderen van groep 7 en 8

Bouw dé LEGO auto of robot van je dromen!

Droom jij van je eigen LEGO auto en robot die doet wat jij wil? Kom naar de Bibliotheek en we leren het je bouwen en programmeren. We werken met de programma’s Lego Wedo of Lego Spike.

8 en 10 juli in Dokkum, 10.30 – 12.00 uur voor kinderen van 9 tot 14 jaar.