Piter Murk neemt afscheid, Hester Britt nieuwe kinderburgemeester Waadhoeke

FRANEKER - Piter Murk de Groot uit Tzum heeft donderdag afscheid genomen als eerste kinderburgemeester. Hij wordt opgevolgd door Hester Britt Sijtsma. De eerste vrouwelijke kinderburgemeester woont van Waadhoeke tussen Easterlittens en Winsum.

Burgemeester Waanders sprak woorden van dank en bewondering uit aan Piter Murk de Groot, die als eerste kinderburgemeester van Waadhoeke het pad heeft geplaveid voor zijn opvolgers. Piter werd gekenschetst als enthousiast en betrokken bij elke opdracht. Ook initieerde hij zelf opdrachten. Zoals de niet-rokenbordjes op speelplaatsen en sportvelden in Tzum. Met de verloting van de ravijnbrug stimuleert hij kinderen en basisscholen om toch vooral het belang van buiten spelen voor kinderen te benadrukken.

Bij zijn afscheid mocht de vertrekkend kinderburgemeester een verloting organiseren met als hoofdprijs een ravijnbrug, een buitenspeeltoestel dat erg populair is bij kinderen van de bovenbouw. Piter Murk heeft buitenspelen en fysieke activiteit voor kinderen altijd gestimuleerd. Hij wilde met deze actie zijn ‘voetafdruk’ als eerste kinderburgemeester van Waadhoeke achterlaten.

Staetlânsskoalle

Na de trekking door burgemeester Marga Waanders van de inschrijfformulieren mocht Piter Murk de winnaar bekend maken. Daarbij kon hij zijn eigen ogen bijna niet geloven, want de ravijnbrug gaat naar ‘zijn’ CBS Staetlânsskoalle in Tzum.

De cheque werd in ontvangst genomen door Vincent Achterberg. Bakker Speeltoestellen uit Wier plaatst de ravijnbrug nog voor de start van het nieuwe schooljaar bij de Tzummer school. Piter Murk gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs, maar kan er zo mogelijk nog net even op spelen. Vijftien scholen namen aan de verloting deel.

Stimuleringsbijdrage

Daarnaast was er een stimuleringsbijdrage in de vorm van een waarde cheque ter waarde van € 900 te winnen. De cheque dient binnen één jaar besteed te worden aan een buitenspeeltoestel bij Bakker Speeltoestellen. De school die de stimuleringsbijdrage won is OBS de Romte in Dronryp.

Hester Britt Sijtsma

Na de presentaties aan de jury bestaande uit raadsleden en burgemeester Marga Waanders heeft zij er nu een vrouwelijke collega bij gekregen. De nieuwe kinderburgemeester is Hester Britt Sijtsma. De 11-jarige leerling van OBS It Bynt in Winsum woont op een boerderij tussen Easterlittens en Winsum.

Zij wordt officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering van donderdag 2 juli.