Waddeneilanden willen 38 miljoen euro om economie te redden en te veranderen

De Waddeneilanden vragen 38 miljoen euro van het rijk vanwege de coronacrisis.

Van dat bedrag is 20 miljoen euro nodig om de directe verliezen te compenseren. Gemeenten lopen veel inkomsten mis, onder andere doordat ze heffingen voor ondernemers willen kwijtschelden. Bovendien worden er kosten gemaakt om de 1,5 metereconomie in te richten. Zo moeten er extra sanitaire voorzieningen komen, dranghekken, bewegwijzering en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s).

De eilanden kijken ook naar de toekomst: ze willen minder afhankelijk worden van toerisme. De plaatselijke economie leunt daar grotendeels op. Toen corona de recreatieve sector lamlegde, kwam de meeste bedrijvigheid tot stilstand. De eilanden zijn daardoor nog harder getroffen dan gemeenten op de vaste wal.

Economieën verbreden

Van de gevraagde 38 miljoen euro moet 18 miljoen euro ingezet worden om de eilander economieën te verbreden. De eilanden zijn dan beter bestand tegen eventuele toekomstige crises in het toerisme. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan meer mogelijkheden om op afstand vanaf een eiland te werken.

De brief die de Waddeneilanden woensdag aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) stuurden, is een vervolg op de brandbrief van 21 april waarin de eilanden vroegen om een noodfonds vanwege de uitzonderlijk zware klap die corona met zich meebracht.