Bijna een derde minder woninginbraken in Friesland

FRANEKER - Tussen januari en mei zijn er dit jaar in Friesland 285 woninginbraken geweest. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal inbraken afgenomen met 31,5 procent. Het aantal schuurinbraken is echter met 15,4 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Woninginbraken in Friesland

Het aantal woninginbraken in de provincie Friesland laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor Friese woningeigenaren en huurders. In de periode januari tot en met april 2019 waren er in totaal 416 woninginbraken in Friesland. Dit jaar is dit aantal - in dezelfde periode - beduidend lager (31,5% minder); met 285 woninginbraken.

Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zo veel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen.

Stijging aantal schuurinbraken

Ondanks de coronacrisis lijken inbrekers niet stil te zitten. Het lijkt er zelfs op dat ze juist uitwijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is landelijk sprake van een stijging van 24% van geregistreerde schuurinbraken in de maand april.

In Friesland werden er in april ook meer schuurinbraken gepleegd. Waar de Friese politie vorig jaar april in totaal 23 ‘schuurinbraken’ registreerde, is dit jaar sprake van 25 inbraken (+8,7%).

Alle onderzoeksresultaten zijn terug te vinden op de woninginbrakenmonitor van Independer, waar ook de registraties van bijgebouwen inzichtelijk zijn gemaakt.