Dankzij drone vijf reekalfjes op tijd uit weiland dat wordt gemaaid

SINT ANNAPAROCHIE - Boer Tsjebbe Brandsma uit Dongjum vermoedde dat jonge reekalfjes zich verstopt hielden in zijn weiland aan de Mûntsewei bij Kleasterlidlum. Hij kreeg gelijk, de dieren werden gevonden met een drone die was uitgerust met een warmtebeeldcamera. Ze zijn naar een veilig perceel overgebracht waarna het weiland gemaaid kon worden.

De maanden mei en juni zijn bij uitstek de maanden dat de jonge reekalveren worden geboren. De reegeiten zetten hun kalveren het liefst, afhankelijk van hun omgeving, in het hoge nog jonge malse gras.

Het is echter ook vaak de tijd van de eerste snee van het gras. Sommige boeren hebben het gras al binnen. Met de huidige grote machines is zo’n veld in een mum van tijd gemillimeterd met voor het zich daarin bevindend jonge spul, desastreuze gevolgen.

Natuurmens

Bij boer Brandsma in Dongjum gaat dat oogsten niet met barstens geweld, blijft de breedte en de snelheid van de maaier beperkt en wordt er gemaaid in eigen beheer. Tsjebbe Brandsma is een natuurmens. Hij tipte leden van de Wildbeheereenheid (WBE) Tusken Waed en Stêd dat jong reewild zich vermoedelijk verborgen hield in het lange gras.

Hij vroeg om advies in verband met de komende maai-afspraken op pinkstermaandag en kwam uit bij het drone-team Bauke Bakker en Herman Hilarides. Beiden door de wol geverfd als het gaat om het omgaan met de drone en specialist in het zoeken naar reekalveren.

Warmtebeeldcamera

Met een voorgeprogrammeerde route werd de 6 ha grasland met de drone verkend. Op pinkstermaandag om 5.00 uur stond een zestal vrijwilligers gespannen te wachten. De drone is voorzien van een warmtebeeldcamera waar goed op waar te nemen valt, waar de reekalveren maar ook andere dieren zich bevinden.

Wanneer een reekalf wordt gevonden wordt de locatie gemarkeerd met een stok en als het terrein volledig is afgezocht worden de kalveren opnieuw opgezocht en verplaatst naar een naastgelegen gebied waar niet gemaaid wordt.

Vijf reekalfjes

De inzet van het drone-team was succesvol: op het 6 ha kruidige grasland aan de Mûntsewei in Kleasterlidlum werden vijf reekalfjes gevonden en verplaatst voordat de maaier zijn werk kan doen. En dus alleen maar tevreden gezichten na afloop van deze gezamenlijke actie.