Parijse prijs voor simpele kledinghanger uit Franeker

Met het ontwerp voor een simpele, maar innovatieve kledinghanger won de Franeker ontwerpstudio Minimuc een nog jonge Parijse design-award, de DNA.

Het probleem kennen we allemaal. Je rekt de nek van je T-shirt of trui uit om het kledingstuk fatsoenlijk op een kledinghanger te krijgen. Of je probeert de kledinghanger van onderin het kledingstuk naar boven te wurmen, lacht de Griekse architecte Ismini Christakopoulou. Sinds 2,5 jaar heeft ze een designstudio aan de Zilverstraat in Franeker en in Amsterdam.

Met haar ex-vriend Frederik Nippel uit Franeker was ze voor de lol aan het discussiëren over een designproduct dat een probleem moest oplossen. Het was winter en het duo dacht ineens aan die uitgerekte truien. Ze pleegden research en kwamen erachter dat er wel andere handige kledinghangers ontworpen zijn, maar een simpele oplossing zoals zij in het hoofd hadden, was er niet.

Nippel bedacht het principe van twee stokjes, de AHA-NEK cloth hanger, die door de jury geprezen wordt als ,,minimaal, elegant en duurzaam.’’ In het ene stokje waar je het kledingstuk eerst aan hangt, zit een gaatje aan de bovenkant, waar het andere stokje inklikt. Daarmee pik je de andere kant van het kledingstuk op, zonder eraan te hoeven trekken. ,,Als een soort chopsticks’’, zegt Christakopoulou.

Geen ingewikkelde techniek

Heel simpel, geen ingewikkelde techniek, voegt ze er aan toe. De twee togen naar een timmerman in Franeker om houtadvies te vragen en mochten van hem afvalbamboe gebruiken. Het hergebruik van dit afval en de productie door een plaatselijk bedrijf trokken de jury ook aan. Want het is de bedoeling dat de kledinghanger daadwerkelijk in Franeker in productie wordt genomen, stelt de architecte.

Het prototype pakte zo goed uit dat het duo besloot zich in te schrijven voor designcompetities. Daarvan zijn er heel veel, vertelt Christakopoulou, maar ze zochten er drie uit die hen aanspraken. De jonge DNA-wedstrijd, pas voor het tweede jaar in actie, sprak hen aan. ,,Er doen zowel grote namen als kleine creatieve bedrijfjes aan mee.’’ Tussen die grote namen mogen ze eind dit jaar hun prijs in ontvangst nemen. Zo zie je maar, zegt Christakopoulou, dat ook al begint iets als een grapje, dit juist in de designindustrie ook serieus kan worden.