Groentekweker uit Waadhoeke beschermt de circa 100 werknemers niet tegen corona

Een groentekweker uit de gemeente Waadhoeke heeft een waarschuwing gekregen van de Inspectie SZW, omdat hij naliet zijn werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Bij het bedrijf werken zo’n honderd mensen. Zowel op de werkplekken als in kleedkamers en gangen houden ze geen afstand tot elkaar, constateerden inspecteurs.

Het gaat al mis bij het inklokken: alle werknemers moeten ‘s morgens via een smalle gang naar een grote hal lopen. Het bedrijf heeft niet de moeite genomen om dat gefaseerd te laten gebeuren. Vervolgens hangen de medewerkers jassen en tassen op in een kleine kleedkamer, waar ze van schoenen wisselen. Niemand voorkomt dat te veel mensen tegelijk dat doen.

Tijdens het werk en in de pauzes houden veel werknemers zich niet aan de regel om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. „Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden”, aldus de inspectie, die diverse meldingen over het bedrijf had binnengekregen. De inspectie eist dat de werkgever maatregelen neemt. „Hij heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.”

Volgens SZW-woordvoerder Paul Q van der Burg was de melding ,,tweeledig”. Zowel een werknemer als de gemeente trokken aan de bel.

Zwaarder dan een waarschuwing

De zogenoemde ‘eis tot naleving’ van de inspecteurs is een zwaarder middel dan een waarschuwing, zegt Van der Burg. ,,Een schriftelijk document met de gebreken gaat naar de werkgever. Daar staat in wat hij op korte termijn behoort te veranderen.”Als de groentekweker daar niet aan voldoet, volgt een boete. Hoe hoog die is kan de woordvoerder niet zeggen. ,,Dat ligt aan welke wetten hij heeft overtreden, hoe groot het bedrijf is en of hij al eerder dit soort overtredingen heeft begaan.”Het is de eerste keer dat een baas een formele tik op de vingers van de SZW krijgt om personeel dat niet goed beschermd is tegen besmettingen. Mondelinge waarschuwingen werden al vaker uitgedeeld. Als de situatie niet verandert kan de inspectie het bedrijf stilleggen.