Kunstschilder Jaap van Dijk geeft kleur aan donkere tijden

TZUMMARUM Het atelier van kunstschilder Jaap van Dijk aan de Hornestreek ligt er verlaten bij. De ezels voor de cursisten staan leeg en werkeloos. Van Dijk mist het, de cursisten en de workshops. Om toch contact te houden met de cursisten, plaatste hij een oproepje op Facebook. Daarin nodigde hij iedereen uit om een idee of wens door te geven waar hij dan een schilderij van zou maken. Kosteloos.

,,Ik wilde iets doen om contact te houden met mijn cursisten en kleur geven aan donkere tijden. Sinds de corona-maatregelen is het hier stil, ook mijn atelier moest op slot. Dan gebeurt er niets mee. Ik wilde iets bedenken wat het leuk maakt en besloot dat een loting voor een schilderij misschien wel leuk zou zijn. De reacties waren overweldigend, er kwamen meer dan zestig binnen. Vaak waren het heel aangrijpende verhalen.’’

Persoonlijke berichten

De reacties kwamen binnen op Facebook maar vooral ook in persoonlijke berichten via Messenger en Whatsapp. Aanvankelijk zou Van Dijk één schilderij maken, maar het liep anders. ,,Planting in Sneek is een bedrijf in kunstenaarsbenodigdheden.

Zij hoorden van mijn actie en stelden een doek beschikbaar. Er was een verhaal bij dat me erg raakte en wat ik sowieso graag vast wilde leggen. Daarom besloot ik twee doeken te maken, het andere schilderij zou voor de winnaar van de loterij worden. Inmiddels ben ik er druk mee bezig.

Zwanger

Een opa en oma benaderden mij. Hun dochter was zwanger en het was al bekend dat het kindje meteen na de geboorte een aantal operaties zou moeten ondergaan. Na de geboorte stuurden ze mij foto’s van moeder en kind. Aan de hand daarvan maak ik nu een schilderij, het is een cadeau voor de moeder van haar ouders. Zij weet nog van niets. Het andere schilderij, dat van de loting, is ook een verrassing voor degene die het krijgt.

Ook heel bijzonder, ik maak een bestaand schilderij van de familie na en verwerk daarin een portret van iemand. Die persoon komt in het schilderij te staan. Over de vorderingen van de schilderijen plaats ik vlogjes op Facebook, zo houd ik contact met mijn cursisten.’’

Deuren weer open

Van Dijk kijkt uit haar 1 juni: ,,Vanaf die datum mag ik hier in principe tien mensen ontvangen. Zoveel ruimte heb ik niet, het zullen er zo’n vijf, zes kunnen worden. Het is nog passen en meten, maar dan kan ik weer los met cursussen en workshops. Als is het dan op halve kracht. De deuren gaan weer open, daar zie ik erg naar uit!

Het zal als er veel belangstelling is een kwestie van ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’ worden. Is het mooi weer, dan kunnen we naar buiten en is er bijvoorbeeld op de zeedijk genoeg ruimte. Dan zou tien personen wel kunnen. Hoe het allemaal gaat lopen, is nog afwachten.

Workshops

Ik denk er ook over na om vrije workshops te gaan geven. Mensen willen weer leuke dingen gaan doen en er kan nog weinig. Vakanties zitten er vrijwel nog niet in. Een dagdeel schilderen is dan misschien een leuk alternatief. Hoe we dat in het vat gaan gieten, gaan we nog even zien.

Ik heb volop plannen, ben blij dat er over een paar weken weer wat leven in de brouwerij komt. En natuurlijk mis ik momenteel een belangrijke inkomstenbron, het is mijn werk, ik moet ervan leven. Ik heb nog wel wat werk, maar er kunnen nog wel wat opdrachten bij. Maar ik ben vooral blij dat de deuren van dit prachtige atelier straks weer open kunnen!’’

De filmpjes over de loting zijn te zien op youtube (Atelier Jaap van Dijk) en op onze website.

 

Suwarda Vis