Vijf personeelsleden Beuckelaer besmet met corona: druk neemt toe

Vijf personeelsleden van zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie zijn positief getest op corona. Intussen wordt de sociale druk op het tehuis steeds groter.

Nadat vorige week twee bewoners van de vestiging Beuckelaer van Zorgcentrum Het Bildt besmet bleken te zijn met corona, zijn ook vijf personeelsleden positief getest. Voor zes medewerkers loopt nog een aanvraag om getest te worden.

Telefoontjes uit de bouw en opvang

Terwijl het binnen het huis alle hens aan dek is, ervaart directeur Atje Tadema ook een grote sociale druk van buitenaf. Dan gaat het om de partners van haar zorgpersoneel. De werkgevers daarvan willen weten of hun werknemer een partner in de zorg heeft die mogelijk besmet kan zijn. Het liefst willen deze werkgevers dat deze zorgpartners thuis blijven, zodat hun eigen medewerker in dat gezin niet besmet wordt. Tadema kreeg al telefoontjes uit de bouw en de kinderopvang.

Bij de kinderopvang maken ze zich zorgen over zorgpersoneel van Beuckelaer dat de kinderen voor opvang wegbrengt. Wat als zij besmet zijn? Dan kunnen ze de kinderen beter niet brengen. De sociale druk is zo groot dat sommige van haar werknemers, meestal vrouwen, daarom thuisblijven. Dit maakt het personeelstekort nog groter. ,,Ze kijken ons aan alsof we schurft hebben’’, omschrijft Tadema het gevoel.

Dubbele nachtbezetting

Ze merkt dat dit tot spanningen leidt in de gezinnen. ,,En we zijn er nog niet. Als hier niets aan gebeurt, loopt dit de spuigaten uit.’’ Beuckelaer schakelt alweer gepensioneerd personeel in of verpleging die vroeger actief was in de wijk. Er zijn extra diensten ingevoerd en extra coördinatoren. In plaats van twee werken er vier mensen in de nacht.

De afdeling met de zieke bewoners is geïsoleerd van de rest van het huis. ,,We proberen het virus zo veel mogelijk te beteugelen, maar dat is moeilijk.’’ Ook niet alle bewoners worden getest zodat het personeel nu niet weet of iemand met een kuchje of griep mogelijk besmet is. ,,Dat geeft een grote geestelijke druk.’’

In Friesland zijn er maandag 11 positief geteste gevallen bijgekomen wat het totaal op 218 brengt. Er overleden 2 mensen, wat het totaal aantal sterfgevallen op 23 brengt. Dit meldt GGD Fryslân.

Lees ook | Coronabesmetting brengt 'maanmannetjes' naar zorgcentrum Sint Annaparochie