Taeke Triemstra omarmt frisse wind in werk en perk

Sint Jacobiparochie - Terwijl op internet de filmpjes voorbijkomen hoe je als kaatser de uitdaging van verplicht thuis blijven overleeft, heeft Taeke Triemstra wel wat anders aan zijn hoofd. ‘Smoardrok’ noemt hij zijn werk. Sinds januari is hij hoofd planning en organisatie bij Hellema Hallum B.V. Voeg daar nog eens twee nieuwe kaatstrainers Maurice Brenkman en Wim Sikma van Puur Passie aan toe, dan lijkt het dit jaar weer een jaargang te worden met de nodige uitdagingen.

En juist dat is Taeke Triemstra op het lijf geschreven. In sportief opzicht houdt hij van frisse winden die zorgen voor een andere aanpak. Niet de gebaande wegen van het terug vallen op trainingsmethodes die al tien jaar steeds opnieuw worden afgewerkt. Voor Triemstra is 2020 het jaar dat hij 38 jaar wordt, op de valreep trouwens, want pas in december viert hij zijn verjaardag.

Sierlijk

De tijd op de bon, zeker nu bijna alles in Nederland is afgelast of is uitgesteld. Triemstra is nu dus nog 37 jaar, Wijbren van Wieren stopte op die leeftijd in 1990, broer Klaas van Wieren was 38 jaar toen hij in 1982 stopte. Het is het geboortejaar van Taeke Triemstra die verschillende eigenschappen deelt met Klaas van Wieren. Beiden in het voorperk, beiden een heer in het veld, beiden even sierlijk en de belangrijkste: beiden het vermogen om mindere maten beter te maken.

Dat alles is echter ontoereikend voor het wel of niet in actie komen op de kaatsvelden. Niet in eigen hand, dus onzeker. De trainingen bij Puur Passie zijn dit jaar in handen van een tweetal dat vooralsnog een erg losse band heeft met het kaatsen. Maurice Brenkman komt uit Akkrum en is verbonden aan het Cios in Heerenveen. Hij heeft vroeger zelf wel gekaatst en is nog een geregelde bezoeker. Wim Sikma is ook aan het Cios verbonden maar had eerder een sportschool. Sikma komt uit het wielrennen en was bij de verkennende gesprekken ‘Ien dy’t my lei’, zo zegt Triemstra.

Vasten

Andere inzichten, een nieuwe aanpak met het accent op de fysieke fitheid, Triemstra houdt er wel van. Als je al meer dan twintig jaar meegaat, dan weet je alle geheimen in de kaatssport. De enige variatie is dan de voorbereiding op weg naar het kaatsseizoen. Veel draven, interval en duur, de voeding anders benaderen om te zien of dat het resultaat verbetert. Zo stond er bijvoorbeeld een dag ‘vasten’ op het programma. Met als einddoel nog fitter worden.

Gabe Leeuwen op de ‘boppe’ volstaat

Een coach bij de wedstrijden is volgens Triemstra niet echt nodig, want ,,Ik wol net ien dy’t my fertelt wat ik dwaan moat. Ik wit sels wol hoe’t ik ûnder in bal komme moat.’’ Of hoe een partij te lezen als het even tegen zit. Nee Gabe Leeuwen op de ‘boppe’ volstaat als coach. Natuurlijk hebben Brenkman en Sikma de nodige gesprekken met bijvoorbeeld de voormalige trainer Peter Tolsma. En natuurlijk wordt verwacht dat ze af en toe bij de wedstrijden aanwezig zijn. Of filmpjes bekijken van het kaatsen.

‘Kondysje’

Ferline jier lei it aksint mear op kracht. Dit jier leit dat mear op kondysje. Fansels wol ik it leafst keatse, mar trainingen moatte ek leuk wêze’’, zo zegt Triemstra. Dinsdag, donderdag en een keer in het weekend wordt er getraind. Op dit moment op basis van instructie op afstand, oefeningen die de uitdaging van het thuis blijven moeten veraangenamen. En hopen op die verlossende woorden ‘de coronacrisis is voorbij, er mag weer gesport worden.’

Tekst: Rynk Bosma