Kerkhek Skingen na negen jaar van de agenda

Het hekwerk rond de Stevenskerk in Skingen kan eindelijk afgemaakt worden. Negen jaar stond het als onderwerp op de vergaderingen van Dorpsbelang.

Ooit stond er op het kerkhof van Skingen een huisje waar de koster en tevens doodgraver woonde. Aan dat huisje grensde een hek dat het kerkhof omsloot. Jaren terug werd het huisje gesloopt. Het hek bleef staan, maar verkeerde steeds meer in deplorabele staat, vertelt Hans Vermeulen van Dorpsbelang.

Zo’n tien jaar geleden werd besloten het hek te verwijderen en voor onderhoud naar King Metaal in Franeker te brengen. Die knapte het hekwerk op waarna het in de opslag bleef staan. Elk jaar kwam het onderwerp terug op de jaarvergadering van Dorpsbelang, weet Vermeulen. Tot het bestuur de knoop doorhakte. Er werd een datum in maart 2019 gepland en onder de bezielende leiding van inwoner Wim Anker werd het hek teruggeplaatst.

,,Maar er ontbrak een stuk op de plek waar het huisje had gestaan en de dubbele draaipoort ontbrak.’’ Daarvoor krijgt het dorp nu 8470 euro subsidie uit het Dorpen- en Wijkenfonds van de gemeente Waadhoeke. ,,Dat moest niet weer negen jaar op ons lijstje.’’ Meteen is een nieuw gietijzeren hek besteld bij King dat nog dit jaar geplaatst wordt. Fondsen, een bijdrage van de kerk en zelfwerkzaamheid zorgen voor een ronde financiering.