Blues op 't Bildt

SINT ANNAPAROCHIE - Blues Club Shakey Sam hield zondag haar jaarlijkse bluesevenement op 't Bildt in café 't Wapen van het Bildt. Dat het niet allemaal blues was, maakte het programma gevarieerder. Jelle Zijlstra woonde het concert bij, maakte een serie foto's en schreef een verslag.

In 't Wapen van het Bildt traden drie bands op voor de bluesliefhebbers. Organisator Sybe Krol kon dan ook vele trouwe bezoekers verwelkomen, op deze namiddag en avond. Een juiste beslissing was de volgorde van de acts: The BluesBusters, zeer bekend als authentieke bluesband in Friesland en daarbuiten, gaf als eerste acte de présence.

Deze band bestaat uit Jeffry Rosenau (zang), Henry Rosenau (solo gitaar), Auke Bloemhof (gitaar), Sjaak Bekema (basgitaar), Lody Kramer (drums) en Richard Koster (mondharmonica). Al een aantal jaren is Richard Koster als harpist een goede aanwinst voor deze formatie. De band speelde hoofdzakelijk Chicago-bluesnummers van o.a. Muddy Waters, Little Walter en Jimmy Reed.

Een aangenaam bluesgeluid, dat vele bezoekers uitnodigde op de dansvloer. The BluesBusters, bijna een familieband, is dan ook zeer goed op elkaar in gespeeld. De leden stimuleren elkaar en vullen elkaar aan en voordat je weet staan ze tussen het publiek te spelen.

All Stars BluesBand

Daarna was het de beurt aan All Stars BluesBand rondom de zanger Mente Rosema, waar drummer Sybe Krol deel van uit maakt. Dit is een solide Blues/Rock vijfmansformatie met sologitarist Jan Krol, Ronald Ligthart op basgitaar en Jan Visser op toetsen. Mente is met zijn doorleefde stem en afwisselend spel  op mondharmonica in zijn element en geeft de band daarmee een gezicht. Het laatste nummer The Bluest Blues van deze set, is voor hem dan ook een prachtige uitsmijter, waar Jan Krol op sologitaar uitstekend excelleerde. In een korte pauze speeldee Mente Rosema en Jan Visser op gitaar nog enkele bluessongs ter opvulling. 

Hayfever

Van geheel andere orde was de Rock 'n Roll and Sixties coverband trio Hayfever. Met de broers Willem Roode (gitaar en zang), Gerben Roode (basgitaar en zang) en op slagwerk Andy IJzendoorn. Als gast was Jeroen Sweers (boogie-woogie pianist) van de partij, zij spelen samen vaker en maken het optreden gevarieerder.

Vol rock-'n-roll energie en zwiepende gitaren speelde deze formatie vele nummers van Elvis Presly, Chuck Berry, Johny Cash, Bill Haley en Little Richard. De voortreffelijk zang werd verdeeld tussen Willem Roode en Jeroen Sweers, die vooral nummers van Jerry Lee Lewis en Fats Domino voor zijn rekening nam. In deze overtuigend ijzersterke bezetting en dankzij het  enthousiasme van deze muzikanten was het een prachtig optreden, waarbij de dansvloer snel vol was. 


De organisatie kan dan ook terugzien op geslaagde optredens van deze verschillende muzikale bands  en een leuk geamuseerd publiek.

Tekst: Jelle Zijlstra