Dit is volgens reizigers het fijnste treinstation van heel Friesland

Station Mantgum. Wie daar aankomt, weet dat-ie goed zit. Het is namelijk volgens reizigers één van de beste van het land. Alleen Klimmen-Ransdaal scoort hoger.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van NS en ProRail, waarbij 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden.

Treinstations in Friesland doen het daarbij goed. Op de tweede plaats duikt dus Mantgum op, een klein station op de spoorlijn tussen Leeuwarden en Stavoren. Op de vierde plek staat station Koudum‐Molkwerum.

Een verklaring voor die hoge scores is volgens NS-onderzoeker Do van Elferen dat reizigers minder verwachten van een kleiner station en dan eerder tevreden zijn met de basisvoorzieningen.

Reiservaring

De vervoersbedrijven vragen reizigers regelmatig naar hun waardering voor stations. ,,Stations zijn enorm belangrijk voor de reiservaring”, verklaart Van Elferen de aanleiding voor het megaonderzoek. Tal van factoren bepalen de tevredenheid van reizigers: veiligheid, voorzieningen als kiosken, winkels en toiletten, maar ook onderhoud.

,,In ieder geval moet de basis op orde zijn,” zegt Van Elferen. ,,Warm wachten, de beschikbaarheid van drinkwater, een toilet en de mogelijkheid om warme drank te kopen.”

Zeven of hoger

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen zijn blij dat blijkt dat Nederlanders steeds tevredener zijn over de stations. Van de reizigers gaf 77 procent een zeven of hoger als rapportcijfer, in 2014 was dat 65 procent.

Spoorbeheerder ProRail maakte de afgelopen jaren 21 stations beter bereikbaar, waardoor nu 66 procent van de Nederlandse stations goed toegankelijk is voor mensen met een beperking.