Diamanten paar Van der Kooij woonde waar de zuivelfabriek stond

DRONRYP - Herke van der Kooij en Welly Bloem hebben in de 60 jaar dat ze samen zijn, een paar keer de verhuisdozen ingepakt. Als Herke van der Kooij werk kreeg in een andere zuivelfabriek, werd er verhuisd. Dinsdag vierden ze hun diamanten huwelijk, in Dronryp.

Herke van der Kooij (84) is geboren in Gau, Welly Bloem (83) kwam in Drachten ter wereld. Ze zagen elkaar voor het eerst op een dansavond. De vlam sloeg onmiddellijk over en dat vuurtje is ook nooit gedoofd. Ze trouwden in 1960 in de toenmalige gemeente Rauwerderhim dat nu bij Leeuwarden hoort.

Zijn eerste baan kreeg hij bij de zuivelfabriek in Sybrandabuorren. Daarna ging hij aan de slag in de fabriek in Stompetoren en in Wommels. Daarna werd hij gepromoveerd tot eerste kaasmaker in Marsum. Daar besloot het echtpaar in het huwelijksbootje te stappen. Welly van der Kooij was tot die tijd hulp in de huishouding bij de directeur van de kaasfabriek.

In Marsum werden ook hun beide kinderen geboren, een jongen en een meisje. Vanaf dat moment nam Welly van der Kooij de zorg voor de kinderen en de huishouding op zich. Toen de fabriek in Marsum dicht ging en alleen Dronryp open bleef, verhuisde het gezin mee. In Dronryp werd Herke, op 30-jarige leeftijd, chef kaasmaker.

Inmiddels genieten ze al jaren van hun welverdiend pensioen. Door verminderde mobiliteit wonen ze nu in een gelijkvloers appartement in Kúkshiem. Hier hebben ze het erg naar de zin. Ze maken het samen gezellig en kijken naar de dingen die nog wel mogelijk zijn. Het echtpaar kreeg vier kleinkinderen en een achterkleinkind.