Hoefsmeden bereiden zich voor op internationale wedstrijden

WIJNALDUM - In de smederij van Douwe Dokter aan de Foarryp in Wijnaldum vonden dit weekend de selectiewedstrijden plaats voor het Nederlands Hoefsmeden Team. De hoefsmeden benutten beide dagen ook voor oefensessies.

Een wedstrijd voor hoefsmeden bestaat doorgaans uit het binnen een bepaalde tijd zo exact mogelijk namaken van bijzondere hoefijzers die door de jury uitgezocht en gemaakt zijn. Deze zogenaamde ‘specimen shoes’ zijn al van tevoren bekend en dus kan er thuis worden geoefend.

Daarnaast is er in zo’n wedstrijd vaak nog een snelheidsproef, een ‘eagle eye’, waarbij de hoefsmid een ijzer moet maken voor een hoef die hij maar kort mag bekijken. De finalisten moeten daarnaast nog een voor- en een achterhoef van een paard bekappen en beslaan met een zelfgemaakt ijzer.

De in Schotland werkende Ierse gerenommeerde wedstrijdsmid Paul Robinson trad dit weekend op als jury voor de Nederlandse selectie en gaf bruikbare tips tijdens de oefensessies. Die sessies waren overigens ook toegankelijk voor smeden die nog niet op hoog niveau presteren maar graag verder willen komen.

De aanwezigheid van een internationaal jurylid was mogelijk dankzij de Zweedse hoefijzer- en hoefnagelfabriek Mustad, in Nederland vertegenwoordigd met een fabriek in Drachten en een distributiecentrum in Lelystad. Ook zorgde dit bedrijf ervoor dat geen enkele deelnemer met lege handen naar huis ging door hoefijzers en raspen te doneren.

Het Nederlandse team bestaat na deze selectiewedstrijd uit Maarten Abbink uit Vriezenveen, Douwe Dokter uit Wijnaldum, Sandra de Wilde uit Heerden en Joshua Biersteker uit Hippolytushoef. Haitze Wiersma, Sexbierum, gaat mee als reserve. De wedstrijden die sowieso op het programma van het Nederlands team staan zijn het open Deense Kampioenschap, het EK in Zweden, het WK in Canada en het WK voor teams in Engeland.