Ameland

In Hollum, op de plek waar nu Hostel Sier aan Zee is, heeft een groot bunkercomplex gestaan dat onderdeel was van de Atlantikwall in het waddengebied.

Dit complex bestond uit verschillende manschappenbunkers, munitiebunkers en barakken. Ook stond er een luchtafweergeschut en waren er twee radarposten met de codenaam RITA. Aan de oostkant van het complex lag een mijnenveld om ongewenst bezoek te weren. Tegenwoordig zijn bezoekers hier welkom om het verhaal van Ameland in de Tweede Wereldoorlog te ontdekken.

Dat kan bijvoorbeeld in het bunkermuseum dat is ingericht in de voormalige keukenbunker. De entree bevindt zich in het voormalige vakantiehuisje ‘Donax’ dat in de duinen ten westen van de vuurtoren ligt. In het huisje is een automaat waar kaartjes gekocht kunnen worden. Een trap naar beneden leidt naar het museum, waar met een diorama persoonlijke verhalen van Amelanders worden verteld. Ook zijn er vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is ook de gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers. Zeker in dit jaar een ruimte om even stil te blijven staan.