Texel

Texel was voor de Duitse bezetter een belangrijk steunpunt in de Atlantikwall. Die bestond op het eiland uit ruim 500 bouwwerken, waaronder drie kustbatterijen en twee luchtafweerbatterijen. Het Luchtvaart- en Oorlogsmusuem heeft verschillende routes uitgezet langs de restanten van de Atlantikwall op Texel, waarvan een deel weer zichtbaar is gemaakt.

Het museum zelf is vorig jaar geheel gerenoveerd. Het kreeg onder meer een aparte tentoonstellingsruimte over de Atlantikwall. Hier zijn onder meer maquettes te zien van de verschillende typen bunkers waaruit de verdedigingslinie was opgebouwd.

Daarnaast besteedt het museum ook veel aandacht aan de Georgische opstand. Een Georgisch bataljon van 756 man in Duitse dienst dreigde naar het front in Oost-Nederland te worden gestuurd. De Georgiërs waren gevangen genomen Sovjet-militairen die de voorkeur hadden gegeven aan de dienst in het leger boven krijgsgevangenschap. Om te voorkomen dat ze naar het front moesten, brachten ze in de nacht van 5 op 6 april in alle stilte honderden Duitse soldaten om. De opstand werd echter ontdekt voordat zij het hele eiland in handen hadden. De strijd duurde tot Canadese soldaten Texel op 21 mei bevrijdden.