Atlantikwall Centrum Den Helder

Den Helder heeft zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog. De haven en het nabijgelegen vliegveld werden in het gebruik genomen door de Duitse marine. Daarmee werd de stad doelwit van luchtaanvallen door de Engelse en later ook Amerikaanse luchtmacht.

De stad werd een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall. In totaal kwamen er 88 zware bunkers, waarvan een deel nog steeds is terug te vinden in en rond de stad. In het nieuwe Atlantikwall Centrum wordt de geschiedenis van Den Helder tijdens de oorlog verteld. Daarnaast is er veel informatie over de Atlantikwall in het waddengebied.

Het centrum is gevestigd in het voormalige administratiegebouw van de Duitse marine. Dit gebouw is een mooie afspiegeling van het militaire erfgoed van de Atlantikwall. Het administratiegebouw is een van de indrukwekkendste onderdelen van het onderhoudscomplex dat de marine realiseerde op het voormalige galgenveld in Huisduinen. Het dorp werd verboden gebied en alle bewoners moesten hun huizen verlaten. Deze werden ingenomen door Duitse gezinnen. Na de oorlog verwaarloosde het complex en in 2009 brandde het administratiekantoor zelfs grotendeels af. Het Atlantikwall Centrum is in de ruïne geplaatst. Het resultaat is een bijzonder gebouw dat de geschiedenis en de vergankelijkheid tastbaar maakt.